Том Купер: очікуваний наступ росіян на Слов’янськ не просто розпочався, а триває вже кілька днів

Австрійський військовий аналітик, експерт із застосування бойової авіації Томас Купер уважно стежить за воєнними діями в Україні від самого початку вторгнення Росії. Публікуємо головні тези його чергового аналізу про війну в Україні

Аналіз опубліковано 12 липня.

Обмін ударами триває – відтак, надміру централізована структура командування росіян, яка користується архаїчними засобами зв’язку, тепер цілком напевно виявилася у несприятливому становищі. Після того, як за останні 2-3 тижні вони втратили понад 30 складів із боєприпасами та паливом – а ще щонайменше п’ять командних пунктів – через українські HIMARS-и, Caesar-и та інші надані країнами НАТО засоби, у російських соцмережах шириться дедалі більше скарг з цього приводу [т.зв. «виття на московських болотах» – перекл.]. Усі вразливі ланки [росіян – перекл.] – виставлені напоказ, й це стосується не лише структури командування, а й озброєнь та логістики.

… схоже, хтось не очікував, що доведеться вести війну такого штибу і переконав себе натомість у своїй «суперовості»: бо ж «комусь» вдалося захопити українців зненацька у 2014-му, а тоді допомогти асадистам та КВІР [Корпус вартових Ісламської революції – перекл.] влаштувати різанину у Сирії у 2015-2019 роках. Й от, тепер цей «хтось» надалі страждає на манію величі.

І до інших новин: білоруська агентурна розвідка повідомляє, що ПКС рф активно проводить тренувальні польоти у тамтешньому повітряному просторі. Ба більше, кілька груп російських військових знову перемістилися на територію Білорусі та розташувалися вздовж українського кордону. Вочевидь, "вишестоящі органи" [авторська назва колективного кремля – перекл.] терміново намагаються змусити українців до подальшого утримання військ на кордоні із Білоруссю – аби вони не надсилали підкріплення до лінії фронту на Сході.

А, і ще від учора з’являються повідомлення про те, що тепер іранський КВІР збирається продати деякі свої БПЛА на росію – а також навчатиме російський особовий склад на них літати. У цих повідомленнях бачу багато іронії: насправді, ще в 2015–2016 роках КВІР зі штанів вистрибували – аж так хотіли налагодити стратегічну співпрацю з росією, але путін сказав «нєт». Його старші командири частіше заходили в суперечності з КВІР, ніж співпрацювали з ними – аж до такої міри, що КВІР налагодив натомість стратегічне партнерство із КНР (з усіма подробицями цієї співпраці можете ознайомитися у моєму спеціальному матеріалі на 4 частини).

… і тут спадає на думку от що: якби хтось із вас хотів промоніторити будь-яку подальшу російсько-іранську співпрацю, то майте на увазі, що більша частина всякої летючої фігні, позначеної нині як «зроблено в ІРІ [Ісламській Республіці Іран – перекл.]», насправді вироблена десь у КНР…

ПОВІТРЯНА / РАКЕТНА ВІЙНА

Точний удар по складу боєприпасів у Шахтарську, що стався 10 липня, підтвердив один із місцевих, якому вдалося втекти через лінію фронту на український бік: локація зазнала удару та злетіла на повітря о 04:00 ранку.

«У зв’язку із цим» ПКС випустили в район Одеси 8 ракет вранці 11 липня: схоже, використали змішану групу ракет Х-31 та Х-59. Одна вдарила по житловому будинку, інша – по неназваному інфраструктурному об’єкту.

По обіді дивізіон М142 спочатку вибив російську позицію ППО С-300 у районі Херсона, а тоді повністю зрівняв із землею штаб 22-го армійського корпусу у Таврійську. Агентурна розвідка повідомляє про демілітаризацію кількох високих чинів (зокрема, командира БТГр у складі 106-ї дивізії ВДВ та командира БТГр у складі 16-ї бригади спєцназа), а також до 150 одиниць особового складу… Ввечері інший дивізіон підірвав черговий склад БК (а також дамбу) у Новій Каховці – і ще прилетіло по складу в Херсоні, призвівши до масштабної пожежі.

293430214_10160354620568746_3573677999977121603_n.jpg

Пожежа, спричинена ударом по російському складу БК у Новій Каховці, 11 липня 2022 року

Оця «деталь» про С-300 може свідчити про кілька речей. По-перше, видається, наче кожен удар HIMARS-ів спершу вибиває російську ППО, що захищає, власне, ціль. Цей мій здогад наче «підтверджує» суміш чуток та скарг, що цієї системи [ППО – перекл.] недостатньо, щоб перехопити ракети HIMARS. Ну, схоже, все-таки вони їх можуть перехопити, проте не здатні впоратися з пакетом з 6-12 ракет «водночас». С-300 збиває 2-3 ракети, може ще пару, але решта пробивається – тоді і стається «бабах». Тим паче, як я уже багато разів пояснював, від пізніх 80-х, вибухівка західного виробництва видає значно (до 40%) більше надлишкового тиску [умовно кажучи, вибухової сили – перекл.], ніж російська. Росіяни десятиліттями ігнорували цей факт (хоча їхні «радники» мали б про це знати після Анголи та Іраку пізніх 80-х [певно, йдеться про громадянську війну в Анголі та Ірано-Іракську війну – перекл.]), а тепер вони прийшли до тями й переживають шок. Схоже, росіяни вчергове «вистрілили собі в ногу» – як і в Сирії, де вони спершу переконали себе, що їхні системи ППО «можуть збивати всі американські та ізраїльські крилаті ракети та керовані снаряди», що летять в бік асадистів та КВІР, а тоді збагнули: овва, та ні, не можуть.

Сьогодні рано вранці у Миколаєві зазнали удару два медзаклади та кілька житлових будинків: на жаль, наприкінці таких повідомлень, зазвичай ідеться про цивільні жертви…

БИТВА ЗА ДОНБАС

Харків... уранці 11 липня росіяни вдарили по шестиповерхівці в центрі Харкова. Пізніше, близько 10:00, артилерійських ударів зазнали ще кілька будинків і торговий центр. Убито шістьох мирних мешканців.

Слов’янськ... тут погані новини: як виявилося, між 4 і 6 липня росіяни прорвали лінію фронту в районі Дібровного (на південний захід від селища) і добралися аж до Курульки. Це може свідчити, що вони намагаються відрізати залізничну гілку до Слов’янська і зайти в надійно украплений Краматорськ із тилу. Безперечно, дуже тривожні новини, тим більше що Київ уперто мовчить про таку важливу подію на такій важливій ділянці фронту (адміністрація Зеленського мала б щонайменше подбати про вчасну евакуацію мирного населення!). Атаки росіян на Краснопілля і Долину було відбито. Але, схоже, українці «нарешті» припинили захищати Богородичне: за минулі два дні повідомлялося про обстріли позицій росіян із пагорбів під містом. Схоже, можна стверджувати, що очікуваний наступ росіян на Слов’янськ не просто розпочався, а триває вже 3-4 дні, але ми про це дізнаємося тільки зараз, отримуючи інформацію по краплі...

293488157_10160354620593746_7297850921844058352_n.jpg

Один із кількох російських танків Т-72, підбитий нещодавно в лісі на захід від Краснопілля. росіяни зазнали тут тяжких втрат, але все ж їм вдалося протиснутись аж до Курульки

Сіверськ... Не можу сказати напевно, що відбувається в Білогорівці (тій, що на Сіверському Дінці): спершу, іще 9-10 липня, росіяни сильно обстріляли район на захід від Серебрянки — зазвичай це означає, що фронт посунувся «на два села західніше»; потім українці заявили, що зупинили ворога на підході до Григорівки, а це мало б означати, що росіяни захопили Білогорівку. А проте сьогодні зранку, за чутками й даними розвідки, атаку на Білогорівку було відбито.

Бахмут... Минулі два дні тут було геть «невесело»: росіяни дуже активно атакують Вуглегірську ТЕС. ЗСУ підвели сюди значну частину 95-ої десантно-штурмової бригади, завдяки чому, здається, вдалося стабілізувати ситуацію.

Читайте також: Том Купер: посилена українська артилерія може проявитися в усій своїй потужній красі

Лінія розмежування... Учора росіяни атакували в районі Мар’їнки, але (уже традиційно) змушені були відійти на старі позиції... Кажуть, що недавно створена 68-ма єгерська бригада кілька днів тому вступила тут у бої й вибила росіян із Павлівки, а може й з Олександрівки (здається мені, що різноманітні західні «експертен» не врахували цю бригаду, коли нещодавно скаржилися, нібито на Донбасі залишилося всього 60 українських БТГр — насправді повністю укомплектованих батальйонів — проти російських 108-ми, які зараз зменшилися до 50-60% свого номінального складу).

ПІВДЕНЬ

Херсон [область] (північ)….Українці звільнили Нововознесенське та Золоту Балку (не впевнений, чи згадував я про неї), а офіційний Київ підтвердив звільнення Іванівки (60-ою механізованою.)… це може означати, що групи саперів знешкодили всі міни та пастки, залишені росіянами (вони сіють міни всюди, й у неймовірних кількостях, коли відступають).

Херсон (місто)…. Київ офіційно закликав громадян покинути свої домівки у зв’язку з майбутнім наступом, а потім «підтвердив» звільнення Киселівки (яке власне відбулося понад тиждень тому). У відповідь на всі українські артилерійські удари місцеві путінфани скаржаться, що «США вступили у війну»… З району Чорнобаївки повідомляють про додаткові «бої та вибухи», але жодних подробиць.

ЧОРНЕ МОРЕ

Загалом за останні два-три тижні вісім іноземних суден завантажили українське зерно в окупованих українських портах: кілька з них привезли свій вантаж асадистам у Сирію — країну, з якою Україна вже кілька тижнів не має дипломатичних відносин. Це змушує мене замислитися: де ж нині Франція, щоби так само радо послати свій флот для перехоплення цих суден, як вона намагалася це зробити з турецькими суднами? Тими, що перевозили зброю та провізію для Туреччини і сил міжнародно визнаного лівійського уряду, що воював проти Росії, Франції, Єгипту, ОАЕ, Ізраїлю, Судану тощо – країн, котрі два роки тому підтримали сили під проводом Хафтара… але ні, немає кінця «чудесам» у світі, яким заправляють ідіотично жадібні олігархії та ідіотично недалекоглядні політики, котрих вони купують...

З оригіналом можна ознайомитись за цим посиланням, а повний переклад розміщено на фейсбук-сторінці Ростислава Семківа.

стратегія хід війни тактика

Знак гривні
Знак гривні