Фото дня. Найчіткіше інфрачервоне зображення глибин Всесвіту від телескопа Вебба

У США показали перше інфрачервоне зображення з телескопа «Джеймс Вебб». Це найвіддаленіші глибини космосу, які коли-небудь бачили на Землі, повідомляє НАСА.

"Це перше зображення, отримане космічним телескопом НАСА "Джеймс Вебб", є найчіткішим і найяскравішим інфрачервоним зображенням далекого Всесвіту на сьогодні. Це зображення скупчення галактик SMACS 0723 переповнене деталями. Тисячі галактик, включно з тьмяними об'єктами, що коли-небудь спостерігалися в інфрачервоному діапазоні, вперше потрапили в поле зору "Вебба". Цей шматочок величезного Всесвіту займає ділянку неба розміром приблизно з піщинку, яку людина на Землі тримає на відстані витягнутої руки", – йдеться у повідомленні.

main_image_deep_field_smacs0723-5mb.jpg

Нагадаємо, телескоп Вебба було успішно запущено 25 грудня 2021 року. На момент запуску він був найбільшим, найдорожчим та найчутливішим оптичним та інфрачервоним космічним телескопом в історії людства, та одним з найважливіших проєктів в астрономії в XXI столітті.

На відміну від Габбла, який досліджує небо в ближньому ультрафіолетовому, видимому і ближньому інфрачервоному спектрах (0,1—1 мкм), телескоп Вебба може здійснювати спостереження в нижчому частотному діапазоні: від довгохвильового видимого світла до середнього інфрачервоного (0,6—28,3 мкм), що дозволяє йому спостерігати об'єкти з великим червоним зсувом, які занадто старі й дуже далекі для спостереження Габблом. Відтак науковці покладають на телескоп «Джеймс Вебб» великі надії — він допоможе набагато глибше зазирнути у Всесвіт і докладніше вивчити космічні об'єкти.

космос наса телескоп вебба

Знак гривні
Знак гривні