Іран збирається надати Росії сотні бойових безпілотників, – Білий дім

Білий дім у понеділок заявив, що, на його думку, Росія звернулася до Ірану з проханням надати їй сотні безпілотних літальних апаратів, включно з бойовими безпілотниками, для використання у війні в Україні.

Про це повідомляє AP.

Радник з національної безпеки США Джейк Салліван заявив, що неясно, чи надав Іран Росії якісь із безпілотних систем, але сказав, що США має "інформацію", яка вказує на те, що Іран готується навчити російські війська їхньому використанню вже в цьому місяці.

"Наша інформація вказує на те, що іранський уряд готується надати Росії до кількох сотень безпілотних систем, включно з БПЛА, здатними нести озброєння, у пришвидшеному порядку", – сказав він журналістам у понеділок.

Викриття Саллівана відбулося напередодні поїздки президента Джо Байдена до Ізраїлю та Саудівської Аравії, де ядерна програма Ірану та його шкідлива діяльність у регіоні стануть ключовою темою обговорення. Рішення США публічно розкрити інформацію про те, що головний регіональний суперник двох країн допомагав переозброєнню Росії, було прийнято в той момент, коли Ізраїль і Саудівська Аравія чинили опір приєднанню до глобальних зусиль з покарання Росії за вторгнення в Україну через свої внутрішні інтереси.

Салліван зазначив, що Іран надав аналогічні безпілотні літальні апарати єменським повстанцям-хуситам для нападу на Саудівську Аравію до того, як на початку цього року було досягнуто припинення вогню.

Військовий аналітик Самуель Бендетт з аналітичного центру CNA сказав, що вибір Росією Ірану як постачальника безпілотників є логічним, оскільки "Іран їх вдосконалює протягом щонайменше останніх 20 років". Іран має "доведений досвід польотів безпілотників на сотні миль та ураження цілей", додав Бендетт, зокрема пробивання американських ППО та завдання ударів по нафтопереробних заводах Саудівської Аравії. Він сказав, що іранські безпілотники можуть бути дуже ефективними для завдання ударів по українських електростанціях, нафтопереробних заводах та іншій критично важливій інфраструктурі.

Бендетт зазначив, що до війни в Україні Росія ліцензувала технологію безпілотників для свого БПЛА "Форпост" у перевіреного постачальника – Ізраїлю. Єврейська держава зберегла нейтралітет у російсько-українському конфлікті, тому це джерело більше не доступне для Москви.

бпла іран озброєння

Знак гривні
Знак гривні