Цифри, військовий облік та елементарна арифметика. Чому постановка на облік у воєнний час – непроста задача (Погляд)

Фінансовий аналітик Євген Дубогриз "на пальцях" пояснює, чому пропускна здатність ТЦСКіСП (військомат) не дозволяє прийняти багато людей для уточнення облікових даних. Далі пряма мова.

Трохи цифр.
Умовний, для прикладу, Деснянський район Києва. Населення – приблизно 500 000. Плюс, нехай, 100 000 внутрішньо переміщених осіб. У сумі – 600 000 плюс мінус. Не так важливий розподіл між мешканцями/ВПО – це може бути і 500 на 100, і 400 на 200, важлива загальна цифра.

Із 600 000 нехай половина, для рівного рахунку – леді різного віку. Отже, лишається 300 000. Нехай з них 3/5 це особи призовного віку. Це 180 000. Нехай 20% не можуть прийти (служать, мають інвалідність, зняті з обліку, інші поважні причини тощо). Лишається 144 000. Тих, хто має прийти та уточнити облікові дані.

Це «зверху», top-down.

Тепер bottom-up, «знизу», простіше – пропускна здатність TЦКіСП (колишніх РВК).

Уточнення облікових даних одного військовозобов'язаного – це «брудний час» близько 10 хвилин по мінімуму. Прийняти, привітатися, перевірити документи, знайти теку з особовою справою, розпитати, вивчити всі документи, занести дані, повернути теку і так далі. Можете промоделювати в реальності. Насправді це по мінімуму 10 хвилин, в реальності вийде більше.

Година роботи одного співробітника – 6 людей. Припустимо, робота іде «на ізнос», по 10 годин на день (з них година «брудного часу» на обід, туалет, перекур, особисті дзвінки, попити води, з'їсти таблетки тощо), 6 днів на тиждень. Це 54 людини на день, 300 на тиждень, 1 200 на місяць. На одного співробітника. Це якщо продуктивність не зменшується – а вона зменшується.

А потреба в 120 разів більше.

Тобто можна переформулювати. Щоб уточнити дані всіх військовозобов’язаних району 20 працівників ТЦКіСП мають без перерви працювати 6 місяців по 6 днів на тиждень по 10 годин на день.

Або 30 працівників мають працювати 4 місяці безперервно. Або 10 – рік. Або 120 – місяць.

Насправді більше. Бо хтось одружується, хтось заводить дітей, хто розлучається, і купа інших обставин. Тобто багатьом доведеться приходити не один раз.

20 співробітників over-time – пів року роботи. Лише для уточнення даних і лише у найкращому випадку, де нема зволікань і вся процедура автоматизована та налагоджена.

Навіть якщо 120 співробітників, хоча стільки не поміститься у військкомат, все одно мінімум місяць – за ідеально налагоджених процесів.

Тепер згадаємо, що постановка на облік у воєнний час – це НЕ ОСНОВНА діяльність ТЦКіСП. Основна – це мобілізація. Плюс облік вже тих, хто вже на службі, плюс неприємні обов’язки зі сповіщення про загиблих, плюс оформлення документів військовим, плюс обмін особовими справами плюс ще багато інших речей, де облік – не головне.

А у військкоматів є ще просто до біса й інших справ. Між іншим, різні довідки

Це проста елементарна арифметика, аби показати, що ТЦСКіСП/РВК фізично не в змозі впоратися з тим, що із фб здається дуже легко – «просто прийдіть та уточніть дані чи отримайте довідку».

Економіка це ж не про гроші, а про розподіл ресурсів з урахуванням часових та кількісних обмежень. І про цифри як інструмент.

військовий облік військкомат воєнний стан

Знак гривні
Знак гривні