Кремль взяв оперативну паузу на фронті й готує економіку Росії до тривалої війни в Україні, – ISW

Фронт в Україні стабілізувався, російська армія взяла оперативну паузу, а Росія готує заходи для мобілізації економіки, що свідчить про підготовку до тривалої війни.

Про це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що 6 липня в Україні вперше за 133 дні війни не було заявлених або оцінених російських територіальних здобутків. Це підтверджує те, що російські війська здебільшого почали оперативну паузу.

«Міністерство оборони Росії щодня заявляло про територіальні здобутки з початку війни, але не заявляло про жодну нову територію чи переміщення наземних сил після завершення оточення Лисичанська 3 липня. Однак 6 липня російські війська все ще проводили обмежені та безуспішні наземні наступи в усіх напрямках. Такі спроби відповідають російській оперативній паузі, яка не означає повного припинення активних бойових дій. У цьому разі це значить, що російські сили, найпевніше, обмежаться невеликими наступальними діями, намагаючись створити умови для більш значних наступальних операцій і відновити бойову міць, потрібну для виконання цих більш амбітних завдань», – йдеться у звіті ISW.

DraftUkraineCoTJuly6,2022.png

Американські аналітики також наголошують, що Кремль готує так звану криптомобілізацію економіки Росії для тривалої війни проти України. Державна Дума РФ ухвалила закон, який дозволить російському уряду контролювати й регулювати трудові відносини на російських підприємствах (як державних, і приватних). Це дозволить урядовцям відкликати працівників з особистих відпусток, переносити відпустку без згоди працівника та вимагати від працівників роботи у вихідні, святкові та нічні дні.

Ці заходи дозволяють Кремлю встановити прямий контроль над більшістю аспектів російської економіки, включаючи припинення прав і захисту, які зазвичай мають деякі працівники.

Кремль, вочевидь, прагне використати закон для використання праці всередині країни, щоб максимізувати економічний результат та підготуватися до тривалої війни в Україні. За повідомленнями, найбільший в Росії завод з виробництва свинцю зупинив виробництво 6 липня у зв'язку з майже повним припиненням експорту російської металургійної продукції, і Кремль, ймовірно, продовжить вживати заходів щодо кодифікації економічної мобілізації, щоб компенсувати або пом'якшити наслідки санкцій та війни для основних галузей промисловості, пише ISW.

Ключові висновки аналітиків:

хід війни тактика стратегія рф

Знак гривні
Знак гривні