Перша спроба діалогу. Про що говорило духовенство ПЦУ і УПЦ (МП) на спільній зустрічі

Протоієрей Православної церкви України, богослов і публіцист Андрій Дудченко написав про подробиці зустрічі духовенства ПЦУ і так званої УПЦ (МП). Далі пряма мова.

Перша спроба діалогу духовенства Української Церкви розділених юрисдикцій відбулася сьогодні в Софії Київській, у Митрополичому домі, за сприяння Державної служби з етнополітики і свободи совісті.

Я був учасником зустрічі. Зібралися 21 клірик з УПЦ та ПЦУ, приблизно порівну. Модерувала пані Олена Богдан, голова ДЕСС. Був радий побачити давніх друзів і познайомитися з новими.

Говорили понад три години.

Було запропоновано висловитися передусім про те, що у нас є спільне. Зрозуміло, що спільного у нас набагато більше, ніж того, що розділяє.

292064582_10225483466568108_2503765366154942015_n.jpg

Фото: Андрій Дудченко/Фейсбук

Було також зауважено на тому, що треба відмовлятися від "мови ворожнечі" по відношенню один до одного.

Крім того, дізнався про деякі цікаві нюанси. Так, рішення собору УПЦ у Феофанії у тій частині, що стосуються діалогу з ПЦУ (і є ультимативними), на самому соборі не обговорювалися. До цього просто не дійшли, а ухвалили те, що було приготоване.

Ще більш цікаво, що митр. Онуфрій дає усні дозволи поминати Кирила на тих парафіях Київської єпархії, які цього хочуть. Отака квазіавтокефалія.

Зачепили питання відкриття українських православних парафій закордоном. Одразу відчули, що питання болюче. Деякі учасники з боку УПЦ, як мені здалося, бравували тим, що їхня юрисдикція почала відкривати парафії у діаспорі, тоді як ПЦУ цього не може робити офіційно.

Загалом отці учасники з боку УПЦ справили приємне враження і відчуття, що мають бажання справді бути Христовою Церквою в Україні.

Було запропоновано також відмовитися від ганебної та антиканонічної практики перехрещувань. Отці учасники з боку УПЦ згодилися, що вони особисто визнають таїнства у ПЦУ.

Наступним кроком може бути відкрите проголошення того, що віряни можуть вільно відвідувати храми та брати участь у богослужіннях обох юрисдикцій. З нашого боку перепон до цього немає. Ми відкриті до спілкування, співпраці та спільної молитви.

Церква релігійна безпека пцу упцмп

Знак гривні
Знак гривні