Цілі Путіна незмінні: зміна влади та знищення суверенітету України, – ISW

Аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) зазначають у свіжому звіті, що цілями російської війни й надалі лишаються знищення суверенітету України та зміна влади.

"Заявленими цілями вторгнення Росії в Україну залишаються зміна влади в Києві та знищення суверенітету Української держави, попри військові невдачі Росії та риторику, що натякає на зниження військових цілей після цих поразок", – наголошують експерти.

ISW посилається на заяву секретаря Ради безпеки Росії Патрушева, який проголосив 5 липня, що російська "воєнна операція" в Україні продовжуватиметься доти, доки Росія не досягне своїх цілей щодо захисту цивільного населення від "геноциду", "денацифікації" та демілітаризації України. Аналітики вказують, що Патрушев майже слово в слово повторив цілі, які президент Росії Путін озвучив у своїй промові 24 лютого, виправдовуючи війну.

"Явне повторення Патрушевим початкових цілей Путіна, майже через п'ять місяців, переконливо свідчить про те, що Кремль не вважає недавні успіхи Росії в Луганській області достатніми для досягнення початкових цілей "спецоперації", що підтверджує поточну оцінку ISW про те, що Кремль має значні територіальні цілі за межами Донбасу. Заява Патрушева свідчить, що російське військове керівництво продовжуватиме домагатися просування за межі Донецької та Луганської областей і що Кремль готується до затяжної війни з наміром захопити набагато більші частини України", – зазначають аналітики.

Заява Патрушева нівелює бачення тих, хто припускає, що якесь компромісне припинення вогню чи навіть мир, заснований на обмежених додаткових територіальних завоюваннях Росії, можливий, навіть якби він був прийнятний для України чи бажаний для Заходу (ні того, ні іншого не відбувається), наголошують в ISW.

Ключові висновки Інституту вивчення війни:

експансія рф рашизм путінізм геноцид

Знак гривні
Знак гривні