Українська науковиця здобула найпрестижнішу премію з математики

Міжнародний математичний союз (IMU) оголосив українку Марину В'язовську однією з лауреатів найпрестижнішої математичної нагороди – Філдсівської премії 2022 року (медаль Філдса).

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі союзу.

«Марина В'язовська нагороджена медаллю Філдса 2022 року за доказ того, що решітка E8 забезпечує найщільніше упакування ідентичних сфер у 8 вимірах, і за подальший внесок у розв’язок пов’язаних екстремальних задач та задач з інтерполяції в аналізі Фур'є», – повідомили в IMU.

1657015904-878.jpg

Марина В'язовська

Також до списку лауреатів увійшли француз Уго Дюмініль-Копен, британець Джеймс Мейнард і американський математик корейського походження Джун Ху.

За даними російського сайту Медуза, Міжнародний конгрес математиків, на якому традиційно вручається Філдсівська премія, мав пройти в Санкт-Петербурзі, однак після початку агресії РФ проти України місто було позбавлено права його проведення, і форум перенесли в онлайн-формат.

До сьогодні громадяни України ще не отримували Філдсівську премію.

Як повідомлялося, медаль Філдса — нагорода, яка надається двом, трьом або чотирьом математикам на Міжнародному конгресі математиків, який проводиться під егідою Міжнародного математичного союзу раз на чотири роки. Ця медаль вважається найпрестижнішою відзнакою в математиці й надається молодим математикам, яким менш як сорок років, за значний вклад у науку. Сума нагороди становить 15 000 канадських доларів. Засновником премії був канадський математик Джон Чарлз Філдс.

медаль філдса математика наука

Знак гривні
Знак гривні