Норма щодо виїзду з місця проживання за дозволу ТЦК: пояснення Залужного та юриста (Доповнено)

Розроблено Порядок надання дозволу на виїзд за межі місця проживання у воєнний час, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Дозвіл на виїзд видається на термін від 30 діб до року залежно від категорії суб'єкта.

"Норма Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

З метою впорядкування обліку переміщених осіб Генеральним штабом Збройних Сил України розроблено Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. Дозвіл видається від 30 діб до року залежно від категорії субʼєкта. Розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю.

Просимо з розумінням ставитися до регуляторних заходів, продиктованих законами України, умовами воєнного стану і ведення війни", – йдеться у повідомленні.

Доповнено

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пояснив, як діятиме норма, інформує Цензор.нет.

"Шановні громадяни – призовники та військовозобов’язані! Нагадую, триває війна. Ви потрібні своїй державі! Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК.

Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося. Порядок надання дозволу за посиланням", – йдеться в повідомленні.

Водночас координатор руху адвокатів Збройних сил України Євгенія Рябека заявила, що в повідомленні Генерального штабу йдеться виключно про впорядкування обліку осіб, які змінюють саме місце проживання, місце реєстрації.

"Тобто це відбувається за тими законами, які в нас уже давно були ухвалені", – стверджує Рябека.

Таким чином, особа, яка змінює місце проживання, повинна була звернутися – на той час – у військкомат, а сьогодні – до центра військового комплектування – знятися з обліку і поїхати стати на облік в новому місці, що не є новим правилом.

За її словами, не йдеться про те, що для виїзду з міста, з області, з села до села чи з району до району треба брати дозвіл. Йдеться про те, коли особа змінює місце проживання або місце реєстрації.

«Сьогодні ще відбуватимуться певні наради, щоб юридично впорядкувати цей документ і внести поправки для того, щоб він був правильніший. Ніхто не хоче зупинити економіку, бізнес. Тобто такої мети не ставилося», — заявила Рябека.

Доповнено

Соціальний аналітик Віталій Руденький зазначає, що норма, на яку посилається Генштаб ЗСУ, є застарілою.

"Тридцять сьома стаття (п.4) Закону про "Військовий обовʼязок та військову службу" стверджує:

"У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки"

Це спляча норма, яка активувалась 24-го лютого після введено воєнного стану в Україні. Зараз нарешті зʼявився порядок її застосування. Все зводиться до того, що "хочеш поїхати в інше місто – проси дозволу; маєш поважну причину – поїдеш".

Закон писався 1992-го року, тоді роль громадян як економічних субʼєктів була мінімальна, масштабного волонтерського руху ніхто і в найкращих фантазіях не міг собі уявити, уявлення про війну було рудиментарне. Ну і виходили з примату повної спроможності органів державної влади здійснювати такий контроль за громадянами та мінімізовувати негативні наслідки таких обмежень.

Зараз ця норма є застаріла і результуватиме в підрив довіри до органів влади та до Збройних Сил. Останні є опорою надії та доброго самопочуття громадян, тому критично берегти довіру до ЗСУ. Закон би варто було змінити", – зазначає він.

військовослужбовці воєнний стан війна

Знак гривні
Знак гривні