Найближчою російською стратегією буде створення нової "кишені" біля Слов’янська і Краматорська, – NYT

Армія Росії захопила стратегічно важливе місто Лисичанськ в Луганській області. Це означає, що лінія фронту на сході України зміниться, пише New York Times.

Російські війська перегрупуються перед тим, як почати наступ на південь і захід від міста. Військові аналітики кажуть, що наступна фаза битви за Донбас буде не менш кривава, ніж попередня, перекладає матеріал Zn.ua.

NYT пише, що після перемоги в Лисичанську російська армія контролює значну частину Донбасу. Повна окупація Луганської області дозволяє Москві відправити всі сили на південний захід, щоб спробувати захопити ще й Донецьку. Видання нагадує, що в обох українських регіонах Москва створила так звані «республіки» в 2014 році. Відтоді бої фактично зайшли в глухий кут і обмежувалися спорадичними обстрілами. Така ситуація зберігалася аж до відкритого повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Так звані «республіки» тепер грають важливу роль у забезпеченні російського наступу в регіоні. Завербовані місцеві бойовики також допомагають окупантам утримувати захоплені міста на Донбасі, а також на півдні. Армія України здобула невеликі тактичні успіхи поблизу Харкова і Херсона. Але Росія все ще зберігає серйозну присутність в обох регіонах. А контроль над містом Ізюм буде грати велику роль у наступній фазі російської військової кампанії на Донбасі.

Читайте також: "Ми вивчатимемо це в майбутньому": Пентагон про бої ЗСУ в Сєвєродонецьку

Щоб захопити Лисичанськ і сусідній Сєвєродонецьк, російські сили зайшли з півночі, сходу і заходу, створивши так звану «кишеню», обороняти яку до кінця червня стало просто неможливо. Тепер російські сили мають змогу повторити цей маневр навколо інших українських міст у найближчі місяці. Військові експерти переконані, що Москва відновить свої виснажені підрозділи, перш ніж атакувати український стратегічно важливий вузол у Бахмуті.

«Простіше кажучи, ймовірною російською стратегією буде створення нової кишені навколо більших промислових міст, таких як Слов’янськ і Краматорськ. Українські військові чиновники переконані, що російський наступ почнеться з Попасної, розташованої на схід від Бахмута. А північні й західні російські лінії будуть просто стримувати українську армію», – пише видання.

Читайте також: Після окупації Лисичанська росіяни посилять наступ на Донеччині. Під загрозою Сіверськ, Бахмут і Слов'янськ, – ISW

Обидві сторони втратили тисячі одиниць бронетехніки, артилерії, а також тисячі солдатів. Попри приплив західної зброї, українська армія досі чисельно програє ворогу. Стратегія Москви полягає в тому, що вона намагається виснажити українські сили, цілими днями обстрілюючи їх з артилерії, перш ніж трохи просунутися вперед. І ніщо не вказує на те, що ця стратегія зміниться, резюмує NYT.

хід війни битва за донбас зсу стратегія рф

Знак гривні
Знак гривні