Том Купер: українські партизани активно діють у Херсоні та Мелітополі

Австрійський військовий аналітик, експерт із застосування бойової авіації Томас Купер уважно стежить за воєнними діями в Україні від самого початку вторгнення Росії. Публікуємо головні тези його чергового аналізу про війну в Україні.

Аналіз опубліковано 29 червня.

ПОВІТРЯНА/РАКЕТНА ВІЙНА

Один російський Су-25 збили над Слов‘янськом 24 червня, а інший – наступного дня. Сьогодні вранці повідомляли, що ще один Су-25 російських ПКС налетів на високовольтну лінію під Бєлгородом – пілот загинув.

Ракетна війна… 24 червня українські сили завдали удару по штабу 20-ої загальновійськової армії, а вранці 25.06 – накрили склад боєприпасів у Сватовому Луганської області (там розпочалася пожежа). Відповідно, ці дії «спровокували» росіян наступного ранку відправити на Київ шість Ту-22, потім два Су-34, а близько 19.00 – ще чотири Ту-22. Всі літаки летіли над
Білоруссю, випускали ракети й поверталися, не входячи в український повітряний простір. Відео, супроводжене перехопленими розмовами пілотів ПКС, дуже добре реконструює, як це відбувалося.

26 червня українці заявили про знищення російського конвою на дорозі Мар’янське-Берислав у Херсонській області, а наступного дня вони накрили острів Зміїний 12-ма ракетами, знищивши, поміж іншими цілями, ракетно-гарматний комплекс «Панцир».

Видається, саме це спонукало ГРУ (російська військова розвідка) назвати переповнений людьми торговельний центр у Кременчуці «воєнною ціллю»: в будівлю поцілили двома ракетами Х-22, запущеними з Ту-22М-3 з авіабази Шайковка (Калузька обл., 200 км на пд.-зх. від Москви).

291004281_10160331654248746_2574135412195118133_n.jpg

Ракета Х-22 пікірує на розважальний центр у Кременчуку вранці 27 червня

… у відповідь на це Вашингтон вирішив надати Україні зенітні комплекси NASAMS.

Читайте також: Росія обстріляла Кременчук ракетою часів Хрущова, яка, ймовірно, цілила в міст через Дніпро

"Вишестоящі органи в москві" почали пояснювати, що удару вони завдали по ангару, в якому зберігали боєприпаси та техніку, надані НАТО, проте спершу Куряга [так Купер називає лаврова – вочевидь, бо той пускає дим в очі – перекл.] говорив, що росія взагалі не причетна до атаки, а потім пояснював, що трапилася помилка…

Читайте також: Bellingcat оприлюднили розслідування, що спростовує російські версії обстрілу Кременчука

Вчора, 28 червня, українці розгорнули HIMARS [американські системи залпового вогню – перекл.] і накрили російську базу в Перевальську (Луганська обл., 50 км за лінією фронту), ще раз вдарили по Зміїному, а цього ранку – завдали ударів по невідомому об’єкту в Бєлгороді та авіабазі під Курськом в росії (можливо, використовуючи російські ж, але модифіковані безпілотники Ту-142).

Росіяни ще вчора «помстилися» двома хвилями авіаударів по Миколаєву та Очакову. Перша хвиля нальотів розпочалася о 4:00 вранці, й це було три ракетні удари по базі 79-ої аеромобільної бригади, яка була пуста, й тому обійшлося взагалі без жертв. У наступній хвилі було випущено 11 ракет Х-22 – деякі з них, як заявляли, пощастило збити. Проте принаймні одна ракета вдарила по базі морпіхів у Очакові й ще одна вразила стадіон в Миколаєві.

Після обіду той самий стадіон вразила ще одна ракета. Мінімум троє цивільних загинули (серед них 6-річна дівчинка) та ще шестеро були поранені.

Цього ранку [29.06] по Миколаєву вдарило від 6 до 8 ракет Х-22. Принаймні одна пошкодила багатоквартирний будинок. Повідомляли про жертви, проте поки без уточнення деталей.

БИТВА ЗА ДОНБАС

Харків... Минулого тижня росіяни прорвалися на південь у районі Липців і дійшли до Руських Тишків. Звідси їхня артилерія
знову дістає до Харкова. Тепер росіяни регулярно обстрілюють північні околиці міста, а інші його частини час від часу зазнають ударів із важчого/більш далекобійного озброєння. У результаті обстрілів, серед іншого, селище Коротич на захід від Харкова відучора опинилося без електроенергії.

Що ж до подій на лінії фронту, то нещодавно росіяни кілька разів наступали з південних околиць Козачої Лопані, найактивніше — на Тернову та Рубіжне.

Схоже, Тернову вони захопили і навіть дійшли до північних околиць Рубіжного. Усі бої відбуваються малими загонами (не
повного складу), адже обидві сторони виснажені. Очевидно, що це лиш «бліда подоба» боїв, що відбуваються на сході.

291519623_10160331654473746_8535264972530750607_n.jpg

Panzerhaubitze-2000 в бою на Донбасі

Слов’янськ... росіяни і далі наступають по лінії фронту між Курулькою, Долиною і Богородичним — без особливого успіху,
хіба що їм вдалося закріпитися на північних околицях останнього з трьох населених пунктів.

Лисичанськ... Загалом, росіяни закріпилися по всьому лівому (північному) берегу Сіверського Дінця й безупинно поливають
цілий Лисичанськ із артилерії. Станом на зараз вони захопили Білу Гору і Тополівку, просуваються до Малорязанцевого і
Верхньокам’янки. Очевидно, намагаються наростити темп, який узяли після відступу українських сил із Сєвєродонецька.

Актуальне питання кількох минулих днів: що українці збираються робити далі? Спершу здавалося, що відступ із Лисичанська неминучий: в мережі я натрапив на відео, де видно, як кілька колон танків Т-64 та механізованих бригад рухаються в напрямку до Бахмута, і припустив, що це евакуюють частини 3-ої та 17-ої танкових і рештки 24-ої та 57-ої механізованих бригад. Є інформація, що кілька таких колон обстріляла російська артилерія, були навіть загиблі. Очевидно, що 24-та і 57-ма бригади надто виснажені, щоб воювати далі, їх необхідно заміняти свіжими силами. А от 17-та досі під Лисичанськом.

291566013_10160331654323746_4215694251427753643_n.jpg

Гаубиця «Краб» калібру 155 мм у дії на Донбасі

Якщо говорити детальніше, ситуація така: у районі Білої Гори українці окопалися на території желатинового заводу. Росіяни
вже кілька днів сильно обстрілюють ці позиції, але поки що їхні атаки були невдалими. Загрозливіша ситуація в Малорязанцевому: росіяни там просунулися вперед, а отже, є загроза блокування траси Т1302 на захід від Лисичанська. Далі на південь сили рф виступають із Вовчоярівки у напрямку до гарно укріпленої горбистої місцевості на схід від Верхньокам’янки. Є ще один неприємний для українців факт: росіяни перетнули Т1302 на північ від Берестового й атакували Спірне. Судячи зі звітів, ЗСУ цю атаку відбили, але росіяни, очевидно, тепер наступають на Верхньокам’янку і з півдня.

Загалом, як мені здається, збройні сили рф можуть у будь-який момент прорватися в напрямку до Білогорівки та/або Золотарівки, і тоді українському гарнізону доведеться відступати з Лисичанська. Чому? Бо, як і у випадку з Сєвєродонецьком, проблема не в тому, що не вистачає сил утримати місто, а в тому, що солдатам не буде можливості організувати забезпечення, якщо росіяни відріжуть усі шляхи сполучення.

Крім того, українці намагатимуться зберегти велику кількість своїх досвідчених військових, як було і в Сєвєродонецьку, а також важке озброєння.

Бахмут... Учора ЗСУ заявили, що відбили Клинове на схід від міста і почали наступ у напрямку до Іловайська. Південніше пвк
«вагнер» зі сходу та півдня намагалося взяти штурмом Вуглегірську ТЕС (її утримують частини 30-ої механізованої
бригади), а також Семигір’я і Кодему на захід від станції.

ПІВДЕНЬ

Запоріжжя…. 24 червня 54-та механізована атакувала на південь від Вугледара — з невеликим успіхом: відтіснила росіян (2–3 слабких БТГр 150-ої мотострілецької дивізії) щонайменше на 10 км на південь, звільнивши при цьому щонайменше два села.

В інших місцях спостерігалось мало діяльності, насамперед спрямованої на покращення місцевих позицій.

Проте в районі Мелітополя у російському тилу лютують українські партизани: атакують російських чиновників і військових, а також і потяги, що везуть припаси.

291470164_10160331654303746_366813348318549043_n.jpg

Російський БТР-82, захоплений десь на півдні

ПРИМІТКА: так, я знаю, ходять чутки про те, що українці не лише визволили Пологи, а й дійшли до Снігурівки, на річці Токмак, на схід від міста Токмак. Однак доказів цьому немає.

Херсон… загалом українці ні пари з вуст про те, що там відбувається. Кілька днів тому хтось озвучив, що вони всього за п’ять кілометрів від Херсона, але я думаю, що це була «лише розвідка боєм». При цьому російські заяви про якийсь контрнаступ можна назвати лише фантазією: і Киселівка, і Станіслав залишаються в українських руках, а українські партизани активно діють у Херсоні. Нарешті, на півночі Херсонської області Українська 60-та механізована бригада звільнила два села і відтіснила росіян до Золотої Балки.

З оригіналом можна ознайомитись за цим посиланням, а повний переклад розміщено на фейсбук-сторінці Ростислава Семківа.

стратегія хід війни тактика

Знак гривні
Знак гривні