Затягування конкурсу на голову CАП ставить під загрозу членство в ЄС. Хто і чому саботує ключову вимогу

Термін повноважень попереднього керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького сплив у серпні 2020 року. Через місяць розпочався конкурс, який мав обрати його наступника. Але цього досі не відбулось. Конкурс триває 21-й місяць. Як це затягування ставить під загрозу членство України в ЄС, можна прочитати у розборі Liga.net. "Тексти" публікують ключові тези матеріалу.

Після того, як Україна здобула статус кандидата на членство в ЄС, їй висунули низку вимог щодо реформ, серед яких, зокрема, призначення керівника САП.

Вимоги щодо САП не мали бути у висновку Європейської комісії, адже в теорії конкурс був завершений ще в грудні 2021 року. Всі необхідні тестування, оцінювання та співбесіди давно відбулись, навіть були підраховані підсумкові бали двох фіналістів. Але вже пів року провладна частина комісії саботує голосування за суто формальне рішення – затвердження вже відомого всім переможця – Олександра Клименка.

Міна сповільненої дії була закладена ще у вересні 2020 року, коли партія "Слуга народу" за допомогою голосів ОПЗЖ та групи "За майбутнє" затвердила сімох членів конкурсної комісії. П'ятеро з них у грудні 2021 року не захотіли затверджувати переможця конкурсу. А 20 грудня, за день до фінального засідання комісії щодо САП, скандально відомий Окружний адміністративний суд Києва скасував порядок проведення конкурсу. Посилаючись на це рішення, провладна частина комісії не захотіла повторно скликати засідання.

"Крім того, голова (Катерина Коваль. – Ред.) та окремі члени комісії чомусь вирішили, що кандидати мають повторно пройти спецперевірку, хоча це суперечило і закону, і порядку проведення конкурсу", – розповіла юристка Центру протидії корупції Олена Щербан.

У травні 2022 року Верховна Рада скасувала вимогу щодо проходження спецперевірок на час воєнного стану. І це автоматично зняло одну із надуманих перешкод, упевнена Щербан.

З огляду на це, на початку червня інша частина комісії (зокрема, міжнародні експерти) закликала голову нарешті скликати нове засідання для ухвалення багатостраждального рішення.

"На цей момент друга перешкода також фактично була знята, оскільки апеляційні скарги були подані, та саме у травні суд відкрив провадження, чим довів, що рішення ОАСК не набуло чинності та перепон для затвердження переможця немає", – роз'яснює Щербан.

Голова комісія Катерина Коваль ніяк не відреагувала на заклик і не скликала засідання, повідомив член комісії Роман Куйбіда.

Фактично Коваль досі чекає на проведення Офісом генпрокурора повторної спецперевірки, але забуває, що ця вимога була скасована парламентом у травні. Крім того, наприкінці січня Офіс генпрокурора повідомив Українській правді, що не проводив спецперевірку і жодних нових звернень від голови комісії не надходило.

"Немає юридичних та організаційних перешкод, щоб за п'ять хвилин призначити керівника САП", – резюмує перший заступник голови комітету ВР із питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

Офіс президента й особисто заступник голови ОП Олег Татаров роблять все можливе, щоб переможець конкурсу не був затверджений, переконаний Юрчишин. Він нагадав, що детектив НАБУ Олександр Клименко, який посів перше місце, свого часу керував справою Татарова. А головна функція САП – процесуально супроводжувати антикорупційні справи НАБУ.

Тому зараз влада розраховує на апеляційний суд, який має 12 липня розглянути справу у письмовому провадженні (тобто без виклику сторін).

На думку Юрчишина, влада намагатиметься скасувати конкурс щодо САП та відкласти його перезапуск. "Відсутність повноцінного керівника САП дає ширші повноваження для генпрокурора, – каже нардеп. – А ми знаємо, що під Венедіктовою хитається крісло, і на її місце може прийти її заступник Симоненко, який є другом Татарова. І саме генпрокурор вручну вирішуватиме, яким справам НАБУ давати дорогу, а яким – ні".

Водночас Олена Щербан припускає, що влада руками комісії може піти на безпрецедентний крок і затвердити переможцем конкурсу прокурора Офісу генпрокурора Андрія Синюка, який посів друге місце.

Якщо апеляційний суд підтвердить рішення ОАСК і запуститься новий конкурс – це буде найгіршим сценарієм, переконані експерти. "В умовах війни ніхто новий конкурс не проводитиме, це розтягнеться на роки. Весь цей час фактичним керівником САП буде Венедіктова", – каже Щербан.

За її словами, 14 прокурорів САП, зокрема керівники відділів, підписали контракт із ЗСУ. Серед них і виконувач обов'язків керівника Максим Грищук. Зараз обов'язки керівника САП виконує Денис Демків, який закрив справу Роттердам+. "Ще кілька місяців – і від САП може взагалі нічого не залишитися", – прогнозує юристка.

На думку голови правління ЦПК Віталія Шабуніна, у разі незатвердження Клименка переможцем конкурсу і, відповідно, керівником САП, Україна ставить під ризик статус кандидата на вступ до ЄС.

І хоча формально чіткого механізму призупинення статусу кандидата в рішенні Євроради немає, без виконання всіх семи рекомендацій Єврокомісії – про перехід на наступний етап можна забути. І "пропетляти" в української влади (мовляв, "у нас війна, закрийте очі") навряд чи вийде. Адже у висновку Єврокомісії спеціально прописали чітку вимогу: завершити призначення нового керівника САП, затвердивши визначеного переможця конкурсу.

сап антикорупція україна-єс

Знак гривні
Знак гривні