$500 за автобус Херсон – Варшава. На окупованих територіях налагоджується індустрія виїзду в ЄС через Росію

Нещодавно віцепрем’єр-міністр та міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала мешканців окупованої Херсонщини виїхати з області шляхами, які дозволяють росіяни, зокрема через окупований Крим. «Тексти» вирішили нанести на карту основні маршрути, які пропонують організовані та напівофіційні перевізники.

Основних маршрутів два – з окупованих територій через Крим до Росії, а далі – через Москву і Латвію до Варшави, Берліна та інших міст Європи, або ж через аеропорт чи міжнародний автовокзал Тбілісі – куди вистачить грошей (наприклад, наступною зупинкою може стати Туреччина).

Маршрут у великих перевізників може складатися з кількох «сегментів». Спочатку пасажирів довозять до адмінкордону, де, попри окупацію, зберігається перевірка з боку російських прикордонників. Межу переходять пішки, далі пересідають в автобус, який везе по території Росії – через Москву до КПП «Убилінки» на кордоні з Латвією, або до КПП «Верхній Ларс» на кордоні із Грузією. Там кордон також переходять пішки, а вже на іншому боці сідають у ще один автобус – і їдуть до кінцевої зупинки без пересадок. Всього дорога може зайняти 2-3 доби (залежно від черг на кордонах). Щоб переглянути різні маршрути, прокрутіть слайдер праворуч або ліворуч

Дрібніші перевізники пропонують «комфортні» переїзди кордону без пересадок. При цьому ціна може бути дещо вищою – це плата за «прискорений» перехід кордону, іноді поза чергою. Прайси на такі перевезення відверто «кусаються»: за квиток від Херсона до Варшави правлять близько $500 з людини, іноді доїзд до адмінмежі з Кримом рахують окремо. Майже у всіх перевізників є знижки для дітей, людей похилого віку та групових замовлень.

Фактично за бажання через Варшаву із Херсона чи Мелітополя можна виїхати на неокуповану територію України, адже рейси з Польщі, Німеччини, Чехії, Угорщини в різні міста на підконтрольній ЗСУ частині країни виконуються регулярно.

У бік окупованої частини півдня є екстремальний, але прямий шлях – через «чергу» в Запоріжжі. Вартість «квитка» із Запоріжжя в Херсон коливається в межах 4500–5000 грн з людини або близько $500 за машину на 3–4 людей в один бік. Ним серед інших користуються і чоловіки, які хочуть уникнути призову в ЗСУ та виїхати до Європи, але через Росію.

Утім, очевидно, цей маршрут пов’язаний із небезпеками проходження блок-постів, на будь-якому з них пасажира можуть розвернути, відправити на перевірку тощо. Це саме теоретично може статися і на адмінкордоні з Кримом, проте учасники профільних груп у соцмережах стверджують, що досвід проходження цієї ділянки зазвичай позитивний, навіть для чоловіків призовного віку. Зокрема, там можна знайти безліч порад, як мирно пройти «співбесіду» зі співробітниками ФСБ.

Ми навмисне не даємо жодних конкретних груп чи контактів перевізників, адже будь-яка така подорож відбувається на страх і ризик пасажирів. Утім, наявність цього маршруту щонайменше свідчить про наявність попиту. А отже, принаймні частина українців з окупованих територій мають змогу в такий спосіб евакуюватися і врятувати себе та своїх близьких.

грузія евакуація польща крим херсон

Знак гривні
Знак гривні