Якщо це війна на виснаження, то це ЗСУ виснажують ворога до точки колапсу (Погляд)

Військовий аналітик Макс Ротерсман активно пише на тему війни в Україні. Автор сам декларує, що часто публікує контроверсійні матеріали, що не відповідають загальним тенденціям. У своїй новій статті він оцінює російських й українських солдатів і каже, що українці значно переважають росіян.

Якщо ми спостерігаємо за війною штибу Першої світової, то де ж тоді «нічия земля»? Де повага до «обіднього часу» обома сторонами, і такі незабутні обіди в окопах? Де всі ті коні?! Ну добре, жартую. Більшу частину солдатів підвозять на RAV-четвертих [модель позашляховиків Toyota – перекл.].

Війна в Україні, як я її бачу, не схожа на будь-яку іншу. Це перша війна, у якій застосовуються великі та малі безпілотники, повноцінна розвідка поля бою за допомогою надпотужних супутників та систем ДРЛС [літаки дальнього радіолокаційного стеження – перекл.], мобільні телефони, боротьба у кіберпросторі, велика кількість найманців, яких ніхто не ховає.

Війна на виснаження є військовою стратегією, за допомогою якої сторони, що воюють, намагаються виграти війну, виснаживши ворога до точки колапсу шляхом постійних втрат особового складу та технічних засобів.

Б’юся об заклад: Росія намагається виграти війну на виснаження… і намагається, і знову намагається – а тоді знов і знов.

Як і в усьому, що стосується цієї війни, більшість коментаторів зосереджуються на діях Росії. Бо ж РФ має більше танків, більше артилерії, більшу підтримку домашніх вболівальників – та всього в неї більше! Це ж супердержава, чорт забирай!

А що є в України? Те саме обладнання, що й у Росії, але у меншій кількості. Підтримка України? Західні країни лише сваряться між собою та більше переймаються власною економікою, ніж збереженням українських життів. Ой, годі, Україна не виграє, якщо їх підтримують такі, як оце ми. Ми – відстій! Ми обрали Трампа (чи й Байдена)! Ще один крок – і ми перетворимося на персонажів «Оповіді служниці» [серіал-антиутопія про тоталітарне суспільство, де жінки мають народжувати дітей заможним родинам після зґвалтувань – перекл.]. [Цей коментар пов’язаний з останніми подіями в США, де Верховний суд на днях своїм рішенням обмежив право жінок на аборт – ред.]

Гадаю, 100 днів достатньо для того, щоби порівняти українських та російських солдатів. Вони – незіставні. Поки Зеленський безупинно розповідає про те, що Україна потребує більшої кількості важкого озброєння, чим створює враження про те, що Росія має переважні сили, на прикладі окремого українського солдата ми бачимо зовсім іншу історію.

(Ще раз повторюю: все це – лише мої здогадки!). Маю відчуття, що якби обидві сторони перестали використовувати артилерію вже завтра, то українські солдати б гналися за росіянами так швидко, як тільки можуть тікати росіяни… і вони тікали й тікали: змінювали номери телефонів, переїжджали тощо.

Ох, але ж світу не подобається, коли одну половину їхніх ворогів видають за наляканих до усрачки 18-річних хлопчаків, що моляться на якнайшвидше закінчення війни, а другу половину – за досвідчених російських офіцерів, що ховаються від усіх й усього, закривають свої обличчя та уникають спілкуватися будь із ким.

Ну звісно ж, це – війна на виснаження, і Росія переможе, бо вона має більше артилерії, щоб врешті решт виснажити українців. [вочевидь, автор висловлюється саркастично – ред.]

Ще раз, я можу помилятися щодо всього, що я перелічив. Припущення, що Україна перемагає, не поверне людей з того світу, і не завадить вбивствам, що стануться завтра. 

Українці мають рацію. Вони твердять просту істину, яку не доганяє сила-силенна людей. Вони уже перемагають;  і вони переможуть. Якщо Захід дійсно не хоче, щоб війна не звернула з контрольованої траєкторії в кювет (й інші автократи не почали шукати собі пригод), то їм треба забезпечити цю перемогу якомога швидше.

І якщо ми з вами дійсно стаємо свідками війни на виснаження, то це українські солдати своєю впертістю та кмітливістю виснажують ворога до точки колапсу шляхом завдання постійних втрат у живій силі.

Переклад: Антон Шигімага.

стратегія тактика слава зсу російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні