Росіяни зосереджуються довкола Лисичанська і поволі відступають на Херсонщині, – ISW

Російські війська намагаються заблокувати Збройні сили України в Лисичанську і повільно відступають на Херсонщині. При цьому в армії РФ гостра проблема з особовим складом через значні втрати.

Про це йдеться у звіті Американського інституту вивчення війни (ISW).

«Російська військова влада продовжує шукати шляхи поповнення своїх все більш виснажених силових можливостей, не оголошуючи загальної мобілізації. Неназваний високопоставлений представник оборонного відомства США заявив 27 червня, що російським військам, ймовірно, бракує вищих військових командирів і вони більше покладаються на відставних офіцерів і резерв для заміни офіцерських втрат», – йдеться у звіті ISW.

DraftUkraineCoTJune27,2022.png

На східному напрямку російські війська 27 червня просунулися на південний захід від Лисичанська, але ще не повністю перервали українські наземні комунікації до міста. У Генштабі ЗСУ повідомили, що російські війська провели частково успішне просування на захід від Вовчоярівки в напрямку траси Т1302 Лисичанськ – Бахмут (лише 5 км на південь від Лисичанська), але навряд чи досягнуть Т1302 у цьому районі станом на 27 червня через опір українських військ у Верхньокам’янці.

Голова адміністрації Луганської області Сергій Гайдай закликав мешканців Лисичанська евакуюватися з міста, що вказує на те, що українські сили зберігають контроль принаймні над деякими ГЛК до міста.

Українські військові також, ймовірно, використали нещодавно надані США реактивні артилерійські системи HIMARS для завдання удару по російському складу боєприпасів приблизно в 60 км на схід на контрольованій Росією території Луганської області.

Російські війська провели локалізовані, але безуспішні штурми населених пунктів на північний захід та південний схід від Харкова. Вони безрезультатно обстріляли Питомник і Дементіївку, що містяться вздовж траси Е105 Харків-Білгород. Українські війська відбили атаки Росії на Довгалівку та Залиман, приблизно за 90 км на південний схід від Харкова в напрямку Ізюма.

27 червня російські війська продовжували концентруватися на оборонних операціях вздовж південної осі. Українські контрнаступи уздовж Херсонсько-Миколаївського кордону, ймовірно, успішно тиснуть на російські оборонні споруди. Неназваний представник оборонного відомства США заявив, що українські війська звільнили "кілька" населених пунктів у Херсонській області за вихідні. Російська армія продовжує готувати та зміцнювати другу та третю оборонні лінії у Херсоні та області у зв'язку з постійними контрнаступами ЗСУ у цьому районі.

Основні висновки:

стратегія хід війни тактика

Знак гривні
Знак гривні