У Німеччині підготували проєкт націоналізації частини "Північного потоку-2" – Der Spiegel

У міністерстві економіки Німеччини вивчають питання про можливість експропріації у Росії німецької ділянки підводного газопроводу "Північний потік-2".

Про це повідомляє Liga.net з посиланням на Der Spiegel.

Німецьке видання пише, що проєкт націоналізації частини "Північного потоку-2" з'явився після того, як у Німеччині означили дії Росії на європейському ринку зрідженого природного газу (ЗПГ) як повноцінну "газову війну" та почали розробляти заходи щодо пом'якшення економічних наслідків у разі повного припинення російського газопостачання.

У випадку з "Північним потоком-2", пише Spiegel, йдеться про те, щоб відрізати "німецьку" ділянку газопроводу від решти, а потім пристосувати вже побудовані на суші підсистеми ПП2 до мобільних терміналів розвантаження ЗПГ. Також готова інфраструктура отримання ЗПГ – розподільна мережа з компресорами та трубопроводами – може безпосередньо використовуватися для транспортування газу до Південної Німеччини.

Видання наголошує, що поки що план "сирий" і безліч пов'язаних з ним аспектів залишаються неопрацьованими – зокрема, проєкт підводного демонтажу трубопроводу вимагатиме нової тривалої екологічної експертизи. Крім того, керівну компанію газопроводу Nord Stream 2 визнано банкрутом, і кризове управління її майном здійснює швейцарська незалежна компанія, що створює юридичні проблеми у разі спроби націоналізації частини майна компанії.  

Нагадаємо, що з 13 червня Росія почала зменшувати завантаження газом трубопроводу "Північний потік". З 16 червня його завантаження обмежено 67 млн кубометрів на добу, що на 100 млн нижче за показник травня. 16 червня постійний представник Росії у Євросоюзі Владімір Чижов пригрозив Німеччині повною зупинкою газогону "Північний потік".

північний потік-2 газовий шантаж енергетична безпека

Знак гривні
Знак гривні