Британія викупила у бельгійської компанії 20 гаубиць M109 для України

Британія закупила та відремонтувала понад 20 далекобійних самохідних гаубиць M109 у бельгійської збройової компанії, які відправить в Україну.

Про це заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес після зустрічі міністрів країн НАТО у Брюсселі, передає Новинарня з посиланням на Sky News.

“Ми розгортаємо понад двадцять 155-міліметрових самохідних гаубиць, які закупили на світовому ринку. Ми їх відремонтували, і вони починають надходити. Вони мають значно більшу дальність дії, ніж 152-міліметрові”, – сказав Воллес.

Він додав, що РФ перевершує Україну з точки зору артилерійського вогню у співвідношенні 20 до 1 в деяких районах. Однак, за словами Воллеса, союзники починають надавати Україні артилерійські та ракетні системи великої дальності, які дадуть змогу її силам здобути перевагу.

Британський міністр вважає, що українські сили незабаром зможуть досягти «значного прогресу на сході».

Screenshot_1.jpg

Бельгійські гаубиці M109A4BE у компанії Flanders Technical Supply. Фото: FTS

У 2008 році бельгійська армія зняла з озброєння 64 155-мм самохідні гаубиці M109A4BE, інформує Мілітарний.

У 2015 році деякі з них були продані приватній компанії Flanders Technical Supply (FTS), заснованій двома партнерами (один з яких нещодавно помер), що спеціалізується на купівлі та продажу військових надлишків по всьому світу. Контракт не передбачав умов викупу.

Самохідні артилерійські установки продавала також приватна бельгійська компанія OIP Land Systems.

У травні Міноборони Бельгії намагалося викупити для України ці гаубиці у компанії, але ціна продажу, яку зажадала OIP, була вдесятеро завищеною.

На початку червня міністр оборони Бельгії Людівін Дедондер повідомила, що колишні 155-мм самохідні гаубиці M109 бельгійської армії продані в Україну приватною компанією, але офіційний покупець не розголошувався.

британія союзники військова допомога зброя

Знак гривні
Знак гривні