У Херсоні чекають сигналу, щоб приєднатися до деокупації зсередини, – генерал Марченко

Контрнаступ українських військ може закінчитися до кінця літа, якщо Україні нададуть все необхідне озброєння.

Про це в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії заявив Дмитро Марченко, генерал-майор ЗСУ, який із перших днів керував обороною Миколаєва і Миколаївської області.

«Я ніби реаліст. Прогнозувати я можу, виходячи із якихось обставин, відомостей і решти. Можливо, моїх відомостей недостатньо, щоб прогнозувати це. Але те, що це не закінчиться швидко, – це факт. Але знову ж таки: дадуть нам все озброєння, яке нам потрібне, контрнаступ, можливо, закінчиться до кінця літа», – заявив Марченко у відповідь на запитання, коли можуть закінчитися активні бойові дії.

«Десь там ми програємо у часі, дамо їм більше закопатися, так, це буде довше. Тут… я ніколи не брався прогнозувати. Ніколи не думав, що ми вистоїмо проти такої кількості військ, що була у Миколаєві. Скажу чесно, я свято вірив, що нас закриють у котел, і ми боротимемося там, ну ось бачите, вийшло», – додав він.

Оцінюючи майбутню деокупацію Херсона, Марченко сказав, що російських загарбників у місті битимуть «з двох боків».

«Багато жителів Херсона сидять у місті й чекають, коли вони включаться в роботу з того боку. І ми їх битимемо з двох боків. Ті, що спеціально там, не йдуть, сховали зброю, чекають просто сигналу. Ніхто не збирається здавати й ніхто не збирається їх залишати, якщо там у когось пробігають думки, що давайте на цьому зупинимо війну – ні, це наша країна, це наші землі. Там мої брати живуть. Там наші люди живуть, ми не можемо їх залишити й не повинні їх залишити. Якщо ми залишимо, які ми тоді захисники», – сказав Марченко.

Також Марченко заявив, що багаторівнева система оборони та висока мотивація громадян захищати своє місто унеможливлюють захоплення російськими військами Миколаєва.

«Зараз там викопано три лінії оборони, пристріляний кожен сантиметр. На цей момент вже заміновані всі напрямки, звідки може бути прорив, чого не було спочатку... Щоб узяти Миколаїв… їм треба зняти з усіх напрямків усі свої війська, просто створити великий резерв і спробувати ним прорватись. Навіть якщо вони це будуть робити, їм буде зробити важко», – пояснив Марченко.

марченко окуповані території миколаїв контрнаступ херсон

Знак гривні
Знак гривні