До тисячі військових загиблими і пораненими щодня

Останні два тижні втрати України на Донбасі значно зросли — гинуть чи зазнають поранень до тисячі військових щодня.

Про це під час візиту до Вашингтона повідомив керівник фракції “Слуга народу” та глава української делегації на переговорах з РФ Давид Арахамія, передає Новинарня з посиланням на Axios.

За його словами, щодня на Донбасі та сході України гинуть у середньому від 200 до 500 українських військових, ще більше зазнають поранень.

Арахамія зазначив, що за останні два тижні кількість втрат значно зросла.

“Україні не вистачає зброї та боєприпасів, щоб протистояти Росії в одній із найбільших битв XXI століття. У нас є люди, які навчені атакувати, контратакувати, але для цього нам потрібна зброя “, – сказав нардеп.

Арахамія заявив, що Україна призвала до армії мільйон людей і має можливість набрати ще два мільйони, тому сили для продовження боротьби на Донбасі в України є.

Ремарка "Текстів": Озвучені Давидом Арахамією дані по втратах з нашого боку корелюють з тими, що наводить видання The Guardian, зазначаючи, що висока кількість жертв в Україні може довести війну до критичної точки.

"Як не рахуй, цифри суворі: українські втрати становлять від 600 до 1000 осіб на день. Один із радників президента, Олексій Арестович, сказав цього тижня Guardian, що щодня гине 150 людей і 800 зазнають поранень; інший, Михайло Подоляк, розповів ВВС, що щодня гине від 100 до 200 українських військовослужбовців.

Українські війська далекі від поразки. Але кілька місяців високих втрат значно підірвуть їхню бойову міць, навіть якщо дати можливість деяким пораненим одужати. Тим часом ЗСУ вже відкинуті назад [на сєвєродонецькому напрямку] внаслідок артилерійського обстрілу Донбасу, який настільки інтенсивний, що, вочевидь, шокуватиме багатьох тих, хто переживе його.

Ситуація настільки гостра, що іноземці з Інтернаціонального легіону можуть опинитися на передовій менш як через місяць після перетину українського кордону. Але знову ж таки, високий рівень втрат, про який зараз відкрито говорять, може стати стримувальним фактором для новобранців у майбутньому.

За переваги в артилерії 10 або 15 до одного, за словами українців, цілком можливо, що рівень втрат загарбників зараз набагато нижчий, тому що вони можуть вбивати з більшої відстані захисників, які їх не бачать.

Вадим Скібіцький, заступник голови військової розвідки України, заявив, що Україна використовує 5-6 тисяч артилерійських снарядів на день і "майже витратила" свої запаси радянських 152 мм стандартних снарядів. Тепер вона покладається на 155 мм гаубиці натовського стандарту; скільки їх у неї є, невідомо.

Україна не відчуває браку хоробрості та рішучості. Захід все ще надає підтримку, про що свідчить заява Великої Британії про постачання дещиці – можливо, трьох – реактивних систем залпового вогню цього тижня, хоча Київ майже відразу заявив, що йому потрібно в рази більше. Але саме російські війська знайшли спосіб просунутися на Донбасі, що ставить питання про те, чи не настав у тримісячній війні черговий переломний момент", – констатує The Guardian.

битва за донбас втрати війна

Знак гривні
Знак гривні