На фронті загинув київський активіст Роман Ратушний

9 червня в бою під Ізюмом загинув київський активіст і розвідник 93 ОМБР «Холодний яр» Роман Ратушний, повідомляє ГО «Захистимо Протасів яр».

"Важкі дні... Підтвердилась страшна новина…

9 червня в бою під Ізюмом загинув лідер нашої громади, голова ГО «Захистимо Протасів яр» і розвідник 93 омбр «Холодний яр» - Роман Ратушний.

Ромчик був кращим з нас, відчайдухом, який завжди був першим в будь-якому бою і ніколи не проявляв страху. Так сталося, що в його останньому бою, він був в розвіддозорі в складі бойової групи й загинув під час виконання бойового завдання.

«Чим більше росіян ми вб’ємо зараз, тим менше росіян доведеться вбивати нашим дітям» – теза, яку Роман просив пам’ятати та поширювати.

5 липня Ромі мало б виповнитися 25… Він був патріотом все життя: учасник Революції Гідності в 15 років, громадський активіст, очолював ГО «Захистимо Протасів яр».

З першого дня повномасштабного російського вторгнення Роман брав участь в боях під Києвом, а потім вже в складі 93 ОМБР «Холодний яр» звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом.

Ми становились, як організація завдяки йому. Попри цю важку втрату ми продовжимо справу Романа, ми продовжимо змінювати й розбудовувати наше суспільство, нашу країну, ми продовжимо боротися за Велику Соборну Україну.

Ми обов‘язково розбудуємо парк в Протасовому яру. Парк, де на честь Роми висадимо дуб. Парк, який впевнені, буде мати ім‘я Романа Ратушного.

Ромчик з нами! Він назавжди в строю!

Про дату похорон буде повідомлено пізніше.

Карта для допомоги (мати): 4149609012655017 (Поваляєва Світлана Вадимівна)", – йдеться у повідомленні.

288027351_5903981542971324_3493173632710022891_n.jpg

Роман Ратушний. Фото: Фейсбук

Роман Ратушний був сином письменниці Світлани Поваляєвої та громадського активіста Тараса Ратушного. Загибель Романа викликала хвилю скорботи, адже всі знали його як одного з найкращих представників свого покоління: він був відважним, освіченим, активним, захищав Київ і Україну.

"Це невимовний біль. Один з найкращих хлопців Києва Роман Ратушний загинув на фронті. Він, без жодного перебільшення – золотий запас і гордість нації. Вперше побачив його зовсім дитиною... Востаннє Роман написав мені 6 березня - "базу медведчуківських хлопнули". Не маємо права забути. І помстимося", – пише журналіст і історик Вахтанг Кіпіані.

"Роман – один із тих, про кого я безкінечно думала ці місяці: тільки не він, тільки не він, це було би занадто... Такий шок і таке страшне горе від звістки про його загибель на фронті. Немає слів, якими можна було би зараз підтримати його маму і тата. Всі слова взагалі безсилі! Вони не захищають від російських куль і ракет найкращих, найсвітліших, найсміливіших, найперспективніших", – пише письменниця і кінорежисерка Ірина Цілик.

"Щодня, коли з'являється новина про загибель знайомих від рук російських виродків, – чорний і страшний. Немає слів для болю від новини про загибель Романа Ратушного. Завжди, коли думала про покоління українців, які народилися вже в Незалежній Україні, думала про Романа – такого сміливого, такого затятого, такого принципового, такого красивого – лише погляньте на ці фото, які зараз заповнили стрічку... У липні Романові мало виповнитися 25 років... Живу останні тижні зі словами фотографа Єфрема Лукацього: з боку росіян гинуть негідники, а з нашого – найкращі", – пише директор PEN Ukraine Тетяна Терен.

"Трагедія в тому, що Росія на цій війні використовує в якості витратного матеріалу в основному покидьків. А Україна втрачає цвіт нації. Загинув Роман Ратушний. Один з найефективніших представників громадського сектору Києва, якому вдалося захистити від забудовників Протасів Яр.

Коли ми познайомилися, йому було 21–22. Він надихав. Я вірив, що в нього велике політичне майбутнє, радів, що у нас є такі люди, що вони такі молоді і тільки розпочинають свій шлях.

Ми всі втратили дуже багато", – пише журналіст Денис Казанський.

Буфер обміну01.jpg

Буфер обміну02.jpg

Буфер обміну03.jpg

втрати герої війна

Знак гривні
Знак гривні