Демографічні ризики. Лише 42 % українців бачить майбутнє своїх дітей в Україні, якщо буде загроза війни

Менше ніж половина українців планують майбутнє своїх дітей і онуків в Україні, якщо війна триватиме невизначений термін.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке з 3 по 18 травня проводили на замовлення CASE Україна, повідомляє Mind.ua.

Респондентам ставили таке питання: «Чи плануєте ви майбутнє своїх дітей або онуків в Україні за таких умов розвитку подій у війні? Якщо у вас немає дітей та онуків, то уявіть, що вони у вас є».

Також жінки висувають більші вимоги до безпеки, ніж чоловіки. Наприклад, у разі встановлення перемир’я 57,1% чоловіків згодні планувати майбутнє дітей чи онуків в Україні, серед жінок на таке згодні 52,7%.

49.jpg

За час війни з України вже виїхали близько чверті усіх дітей – 2 мільйони з 7,5. Припустимо, Росія капітулює завтра, найліпший сценарій. Але вже зараз опитування Gradus research серед біженців молодше 60 років показує, що близько 12% хотіли б залишитися на новому місці проживання, за кордоном тобто. Тому відсотків 10–15 дітей-біженців до України не повернуться за будь-яких обставин. Це десь 200, а то й 300 тисяч дітей. Плюс іще близько 200 тисяч дітей вивезли окупанти, і вони теж навряд чи повернуться.

Якщо ж буде сценарій дуже тривалої війни до повної перемоги, то наш міграційний потенціал – від половини до двох третин усіх людей до 18 років, які мешкали в Україні до 24 лютого.

І навіть варіант закінчення війни за півроку-рік мало що змінює, якщо це буде перемир’я без відчуття безпеки. Від третини до половини дітей зростатимуть тоді не в Україні. Плюс – значна частина молоді репродуктивного віку. Отже, матимемо мінус 3–5 мільйонів за 10 років тільки за рахунок природного скорочення, яке з роками прискорюватиметься. Плюс еміграція – уже до родичів і знайомих, продумана, протореним шляхом. Тобто, якщо зараз в Україні 30–32 мільйонів, які фактично мешкають – за 10 років буде близько 20–25. З яких молодше 18 років – лише 2–3 мільйони.

демографія безпека міграція війна

Знак гривні
Знак гривні