"Це війна на вимотування. Україна має стати фортецею і навчитися воювати вдовгу", – Агіл Рустамзаде

Військовий аналітик з Азербайджану Агіл Рустамзаде розповів в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" про нинішню воєнну ситуацію і можливі сценарії розгортання подальших подій. Наводимо ключові тези розмови.

Рустамзаде насамперед зазначає, що Україна опинилася у надскладних умовах: "Я не пам'ятаю війн, у яких яка-небудь країна стикалася з такими проблемами. Аналогом може бути лише Друга світова та Радянський Союз. Але СРСР у тій війні воював з агресором, меншим за розміром і людськими ресурсами. На вашу землю прийшов противник, який у кілька разів перевищує вас. Але сила, здатна зупинити цю війну, полягає саме в мотивації вашого народу й армії".

За словами військового експерта, ні Україна, ні армія Росії не мають можливостей вести сучасну війну з елементами четвертого покоління. "У вас розгорнулася не швидкоплинна війна XXI століття, коли місяць-два опору, потім противника знищують, і він переходить до капітуляції. У вас — багатотаймовий матч, якщо можна так сказати. Це тривалий процес, тривала війна. Війна на вимотування.

Та я вам розкрию таємницю перемоги України в такій війні. Це економіка Росії. От з огляду на неї можна прогнозувати й строки війни. Вочевидь, до кінця 2022 року Росія не матиме проблем із ресурсами. Поштовхом до цього буде продовження завдання втрат російській армії з боку української. Я вже позначав цю граничну цифру — близько тисячі вбитих людей за добу", — каже Агіл Рустамзаде.

Експерт вважає, що оскільки війна відбувається у контурі протистояння Росії та умовного колективного Заходу, останній воює комплексно: політично й економічно. "Росію виснажують, а вам не дають упасти. Таким є алгоритм. Момент істини настане тоді, коли ви зрівняєтеся за потужністю. У перспективі одного-двох місяців Захід так чи інакше збільшить вашу вогневу потужність. І це вже відбувається на сході, де українська армія вже нині має змогу впливати артилерією на противника й зупиняти його наступальні дії.

Вам дадуть стільки зброї, скільки буде достатньо, щоб ви перемелювали противника в оборонних боях. Інакше ваші наступальні операції та удари по території Росії спровокують як початок загальної мобілізації в Росії, так і початок масового руху добровольців і контрактників", — пояснює Рустамзаде.

Відповідаючи на запитання, що означає довга війна для України, Росії та Заходу, Рустамадзе окреслює можливі сценарії для усіх сторін. На його думку, для України це можливість берегти свої людські ресурси, а також після прибуття західної зброї завдавати противникові точніші й більш руйнівні удари.

"Завдяки нехай навіть дозованій зброї, утриманню своїх позицій, а також дрібним контрнаступальним операціям ЗСУ зможе виснажувати противника. Постійно збільшуючи його технічні й людські втрати. Все це в комплексі якраз і може підштовхнути до зміни порядку денного у верхівці Росії.

Російська Федерація вже відчуває нестачу боєприпасів, починаючи від артилерійських снарядів і закінчуючи крилатими ракетами. Затягування цієї війни є невигідним для РФ, бо, на відміну від України, в неї немає можливості поповнювати боєприпаси та бойову техніку. Росія не переводила свою економіку на військові рейки. У перспективі місяця-двох російська армія слабшатиме.

Щодо Заходу — він розділився на два табори. З одного боку, це провідні країни Євросоюзу, які не хочуть зміни геополітичних кордонів. Вони хочуть зберегти Росію, бізнес і, скажімо так, уникнути радикальних змін на Євразійському континенті. Позиція англосаксів є діаметрально протилежною. Вони хочуть послабити РФ, вилучити її ядерний потенціал і підштовхнути до створення на місці Росії кількох нових держав, які більше не становитимуть загрози", — вважає експерт.

За словами військового аналітика нині складно передбачити кінцевий результат, і розуміння того, до чого можуть дійти як російсько-українська війна, так і російсько-західне протистояння загалом, з'явиться ближче до осені.

"Вам потрібно знайти межу, коли ви завдаватимете не один сильний удар ножем, а тисячі дрібних. Аби ворог помирав повільно. Гарячих голів в Україні чимало. Пам'ятаю момент, коли ЗСУ вийшли на російський кордон Харківської області. Соціальні мережі в один голос кричали, що треба вводити війська в Бєлгородську область.

Але ж мудрішими треба бути. І хитрішими. Думати на кілька ходів наперед. Тиха війна без загострення нині вигідна всім. Зокрема й Росії, яка шукатиме, вже шукає шляхи виходу із цієї ситуації. Тобто все, що відбувається нині, — це оптимальний шлях.

Досить імовірно, що до осені Україна перетвориться на своєрідну фортецю, до якої ворог не зможе підійти ближче ніж на 30 кілометрів. Так, Україна має стати фортецею і навчитися воювати вдовгу. У вас ліпша ситуаційна поінформованість. У вас уже частково розгорнуто елементи четвертого покоління — є супутникова розвідка, високоточна зброя тощо. І ви оборонятиметеся від армії третього покоління", — каже Рустамзаде.

Військовий експерт високо оцінює стратегію і тактику командування української армії: "Потрібно обороняти те, що є, за можливості продовжуючи шукати проломи в обороні ворога, контратакувати. Такі ж точкові можливості для контратак є на Харківщині, Запоріжжі. Все це входить до загальної стратегічної оборонної операції цієї війни. Щодо відрізання від комунікацій угруповання на півдні, то тут без високоточної зброї ніяк не обійтися. Без неї вам доведеться кожен населений пункт повертати кров'ю своїх солдатів. І в цьому контексті мені дуже імпонує, що ваше командування не поспішає бездумно кидати свої сили на укріплені рубежі росіян. Те ж саме можна сказати й про міста, жителів та інфраструктуру яких ви максимально бережете".

Єдиним прорахунком, (окрім проваленої оборони півдня, але цей аспект, каже експерт, має багато нюансів), на думку Рустамзаде, є недостатнє застосування дронів-камікадзе. "Я не розумію, чому командування не приділяє цим універсальним боєприпасам, які у вас є, належної уваги. Українська армія почала активно використовувати повітряну авіацію. А дрони-камікадзе — це до того ж чудовий інструмент для знищення ППО противника. Плюс розвідувальні місії, знищення ДРГ, бойової техніки", — наголошує він.

За словами Рустамзаде, потрібно раціонально оцінювати й розповідати про поточний стан справ на війні, відкинувши надмірну емоційність і завищені очікування, адже війна — це "живий процес", де постійно щось змінюється.

"Більшість урядових аналітиків і військових експертів дружно повторюють українському суспільству, що не сьогодні-завтра почнеться контрнаступ, що у Росії закінчуються ресурси тощо. Так не можна. Росія з таким темпом війни може воювати роками, постійно підживлюючи своє 150-тисячне угруповання.

Був етап, який розвивався за іншими законами, й Україна його справді виграла, зберігши свою державу. Але війна — живий процес, який постійно змінюється, виявляючи нові тенденції. Не помічати їх і не говорити про них навмисно — роблять це політики чи медіа — означає емоційно виснажувати своїх людей, вселяти їм хибні сподівання. Тоді як уже є абсолютно чітке розуміння, що слід робити й що ви вже робите на цьому етапі, щоб перемогти. Нехай навіть за очками.

Війна — це специфічні умови, в які потрапляють окремі люди й держава загалом. Війна потребує навички мислити. Критично ставитися до потоку інформації, який на вас ллється. Я раджу українцям зменшити рівень емоційного реагування на будь-яку роздуту новину, тим більше, якщо вона не підтверджується протягом 6–24 годин. Для тривалої війни потрібно акумулювати, а не розпорошувати ресурс", — резюмує експерт.

стратегія тактика війна

Знак гривні
Знак гривні