"Ганебний сором для РФ". Жителі Херсонщини проігнорували організований окупантами "день Росії"

На Херсонщині окупаційна влада організувала 12 червня святкування дня Росії. Місцеві жителі на "свято" не прийшли.

Про це Суспільному повідомив голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко.

"Більш ганебного сорому Росія не могла собі уявити. Там херсонців є 30 чи 40 людей. Навіть якби врахувати тих, хто ходить на всі свята, не зважаючи на їх політичний окрас, їх мало б бути більше. Просто неможливо прищепити мертве дерево до живого", – сказав Самойленко.

Радник голови Херсонської військової адміністрації Сергій Хлань каже, що росіяни не тільки в Херсоні, а й по всій області підготували заходи.

"По всій області росіяни організували в традиційному своєму стилі концерти "пєсні і пляски" Южного військового округу. Анонсовані також виступи якихось співаків, а по області – творчих колективів", – сказав Хлань.

«Окупанти так готувались до цього дня, що в Херсон запросили навіть своїх «зірок» розважати народ. Але отримали пусту площу перед сценою. Бажаючих з місцевих жителів не було. Довелось знімати з різних ракурсів одну й ту ж навіжену привезену масовку, а охоронців військових було більше, ніж «гостей». Це настільки жалюгідне видовище, що навіть російські ЗМІ не змогли зробити з цього свою пропагандистську картинку й дуже мало уваги приділили «святкуванням», – розповів Хлань.

3aec7f5-563f24fe121e97bd.jpg

Фото: російський пропагандистський телеграм-канал

Також Сергій Хлань повідомив, що рух Опору розклеїв листівки з QR-кодами по всьому місту.

"Сьогодні по всьому Херсону, рух Опору розклеїв листівки з QR-кодами, за якими можна детальніше ознайомитись із пропозиціями "Здав окупанта – отримай гроші" тощо. Такі листівки поклеїли навіть на будівлі, де військові РФ розташували свій штаб ФСБ, та на зайнятих росіянами адміністративних будівлях.

За словами херсонського політолога Володимира Молчанова, по фото, які встигла вже опублікувати окупаційна влада, біля пам’ятника Потьомкіну, було 33 цивільних, точніше людей без військової форми та п'ятеро у російській військовій формі.

"Щодо відкриття "свята", який Сальдо особисто розпочав біля пам’ятника – це просто смішно. Навіть спроби оператора якось знімати знизу, щоб візуально не показувати цю жалюгідну кількість, можна було порахувати індивідуально кожного", – каже Молчанов.

Водночас під час "святкування" люди ставили портативні колонки й вмикали гімн України у парках та громадських місцях.

окупанти рашизм херсонщина

Знак гривні
Знак гривні