Як космічні супутники Ілона Маска вплинули на хід війни в Україні, – Politico

Politico опублікували статтю про вплив космічних супутників Ілона Маска на перебіг війни в Україні.

Станції Starlink, доставлені в Україну в перші тижні війни, стали потужним інструментом як на полі бою, так і в інформаційній боротьбі, перекладає матеріал видання Бабель.

Супутники дозволили українським безпілотникам точно скидати бомби на російські позиції, а також уможливили звʼязок із зовнішнім світом для цивільних і військових у заблокованих містах.

Увесь світ став свідком вражаючої здатності SpaceX доставляти, встановлювати й захищати від хакерських атак тисячі портативних станцій у країні, де точиться війна.

За даними джерел Politico, Україна почала переговори зі SpaceX щодо використання цих технологій на початку 2022 року, коли Зеленський і його команда зрозуміли, що доступ до інтернету буде вирішальним у ймовірній війні.

SpaceX швидко активувала 50 супутників, готових до використання в Україні, і через два дні після вторгнення відправила обладнання Starlink у відповідь на твіт міністра цифрових технологій України.

Якщо вірити заявам SpaceX, фінансування систем супутникового зв’язку в Україні надходило з приватних джерел, а сама компанія покриває витрати на доступ до інтернету.

Водночас USAID повідомили про придбання 1 300 супутникових антен, та що SpaceX передали 3 600 станцій. Союзники України з ЄС надали матеріально-технічну підтримку. А апаратне забезпечення, яке зʼєднує супутники з місцевою інтернет-інфраструктурою, було розміщене в Польщі — щоб уникнути ризику російської атаки.

Загалом швидкість та ефективність цієї технології вражають, повідомили Politico співрозмовники як в Україні, так і за її межами.

маск технології війна інтернет

Знак гривні
Знак гривні