Ніхто з нас уже ніколи не зможе остаточно повернутися з війни (Погляд)

Громадський активіст та політичний діяч Юрій Гудименко, а нині сапер 130-го батальйону сил Тероборони ЗСУ пише про те, що ті, хто сподівається повернутися до життя, яке було до великої війни, помиляються, адже все змінилося докорінно.

Якщо дивитися на війну з точки зору фізики та анатомії, то війна – це просто змагання з метання шматків металу у людські тіла.

Але зрозуміло, що війна – це щось більше за шматки металу. Це щось більше за фізику, за історію, за анатомію і біологію, це більше за підручники стратегії та більше за всі науки разом узяті. Війна – це сплав всього вивченого і невивченого, це найскладніший екзамен для нації, це те, що відбувається на всіх рівнях буття одночасно.

І зрозуміло, що є велика спокуса зв‘язати війну з часом і сказати – собі або людям – приблизно такі слова: «Ось є лінія часу, ось у цій точці почалася війна, а раз є точка, в якій почалася війна, то має бути точка, в якій війна завершиться, і все буде так, як було раніше, до тої, першої точки. Все повернеться і стане, як було до».

Але воно не повернеться. В якомусь сенсі з війни не повертається ніхто, навіть ті, хто був в тилу. Бо війна – це не тільки про те, щоб потрапити шматком металу у чиєсь тіло і не дозволити, щоб метал потрапив у твоє. Війна це про інше. Війна – це про все.

Тому люди, які думають, що все буде, як було «до» – помиляються. Не буде. Всі «до» зметені, спалені, знищені, стерті.

Тому що війна – це не про метал в тілі. Це про метал в очах.

287009297_5167638879950855_5139704337468130263_n.jpg

Фото: Юрій Гудименко/Фейсбук

Тому краще зрозуміти це зараз. Те, що ніхто з нас вже ніколи не зможе остаточно повернутися з війни. Повернутися у «до». Повернути того себе, що був тоді. Все змінилося. Всі змінилися. Просто хтось змінився менше, а хтось змінився більше. Змінився цілий всесвіт, і не помічати це – дурість.

Навіть коли шматки металу перестануть вражати людські тіла, війна не скінчиться. Ви будете знати, що вона тут. Що вона поряд. Що вона чекає.

Ви будете бачити війну щодня у дзеркалі.

зміни війна психологія

Знак гривні
Знак гривні