Індія планує подвоїти імпорт російської нафти, – Bloomberg

Індія сподівається подвоїти імпорт російської нафти. Державні нафтопереробні заводи прагнуть максимально використовувати постачання з великими знижками від "Роснефти", оскільки міжнародні покупці відмовляються від угод з Москвою через її повномасштабне вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Bloomberg.

Якщо ці угоди вдасться укласти, вони будуть окремими та доповнять постачання, які Індія вже закуповує у Росії в рамках інших угод. Деталі за обсягами та цінами ще обговорюються, а індійські банки мають намір повністю фінансувати всі постачання. Індійські нафтопереробні компанії все частіше купуватимуть нафту безпосередньо у російських компаній, таких як "Роснефть", оскільки провідні міжнародні трейдери, як-от Glencore Plc, згортають свої угоди.

Як державні, так і приватні нафтопереробні заводи Індії нарощують закупівлі російської нафти, оскільки санкції та торговельні обмеження, запроваджені США, Великою Британією та Європейським Союзом, призвели до втечі більшості покупців та обвалу цін. Минулого місяця безпрецедентна кількість російської нафти прямувала до Індії та Китаю, оскільки європейські покупці шукали заміну та дісталися до Об'єднаних Арабських Еміратів у пошуках альтернативи. Паніка і перенаправлення світових потоків нафти підняли ціни більш ніж на 20% з кінця лютого, коли Росія вторглася в Україну.

Потенційне збільшення обсягів закупівель російської нафти, найімовірніше, вплине на спотовий імпорт південноазіатської країни, кажуть співрозмовники Bloomberg. Індія закупила понад 40 млн барелів російської нафти в період з кінця лютого до початку травня, що приблизно на 20% перевищує обсяг постачання за весь 2021 рік, згідно з розрахунками Bloomberg, що базуються на торгових даних. Постачання російської нафти до Індії в травні становили 740 000 барелів на день, збільшившись з 284 000 барелів у квітні та 34 000 барелів роком раніше, згідно з даними Kpler.

індія нафта економіка Росія санкції

Знак гривні
Знак гривні