Без розуміння мотивації поведінки західних партнерів буде складно вижити й максимізувати свою переговорну позицію, – військовий експерт

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков пише про те, що у західних партнерів ранжування пріоритетів у великій російсько-українській війні може бути зовсім іншим, ніж в українців, і що Україні варто об'єктивно враховувати цей аспект на стратегічному рівні.

"Втратимо ми Сєвєродонецький виступ чи відстоїмо – стратегічно немає вже жодного значення, коли на Заході почали проявлятися перші ознаки втоми від війни Україна – Московія на тлі страхів, що війна може тривати невідому кількість часу.

"А з ознаками втоми з'явився запит на "домовитися тут і зараз", перед цим, звичайно, посиливши переговорні позиції України стабілізацією лінії фронту, але, здається, не більше. Такі от настрої на Заході від моральної/психологічної неготовності до довгострокового протистояння, щоб дати Московії урок", – пише експерт.

Бєлєсков з жалем констатує, що на четвертий місяць великої війни "ми, до прикладу, не хочемо якісно/глибоко говорити про інтереси наших західних партнерів у війні Україна – Московія і про всі фактори, які впливають на формування таких інтересів".

"А замість цього і далі чомусь тягне на філософські роздуми про архітектуру безпеки в Європі. Нам би вижити й максимізувати свою переговорну позицію, що не можливо без розуміння мотивації поведінки західних контрагентів і можливостей впливу на мотивацію, а потім вже архітектура", – зазначає Бєлєсков.

Микола Бєлєсков додає, що з погляду основного партнера України – США – низка їхніх цілей вже досягнута в повномасштабній російсько-українській війні.

"Імідж армії Московії, на якій тримався до значної міри імідж самої Московії як великої держави, зруйнований.

Армія Московії, особливо той компонент для наземних дій, який міг би загрожувати окремим країнам Центрально-Східної Європи, зазнав такого фізичного удару, що невідомо скільки буде відновлюватися, особливо якщо експортний контроль цього разу спрацює.

Це для нас ціль номер #1 по максимуму знищити угруповання московитів і повернути максимум територій. В наших західних партнерів ранжування пріоритетів може бути геть інше. Варто вже якось було б цей урок вивчити", – резюмує ескперт.

стратегія україна-сша війна україна-єс

Знак гривні
Знак гривні