Корабельне угруповання флоту РФ відкинули від українських берегів на понад 100 км

Корабельне угруповання Чорноморського флоту РФ було відкинуто від українських берегів на відстань більше сотні кілометрів, повідомляє пресслужба командування ВМС ЗСУ.

"Намагаючись відновити контроль над північно-західною частиною Чорного моря, противник був змушений змінити тактику: розгорнув у Криму та у Херсонській області берегові ракетні комплекси «Бал» та «Бастіон»; перекидає додаткові сили на острів Зміїний», – йдеться у повідомленні.

При цьому у командуванні ВМС ЗСУ наголошують, що залишається загроза завдання ракетних ударів з морського напрямку. Зокрема, від початку вторгнення російські кораблі та підводні човни здійснили пуски більш як 300 крилатих ракет по українській території. Наразі інтенсивність ударів крилатими ракетами «Калібр» знизилася, водночас противник почав бити по наземних об’єктах протикорабельними ракетами, основне призначення яких ураження бойових кораблів та суден.

"Імовірно, це свідчить про те що РФ використала значний обсяг сучасної ракетної зброї, та змушена застосовувати застарілі типи ракет, запасів якої достатньо для завдання ударів по нашій території", – зазначають у ВМС.

За інформацією пресслужби, угруповання орієнтовно із 30 кораблів та підводних човнів РФ продовжують блокаду цивільного судноплавства. Від початку повномасштабного вторгнення російський флот уразив 9 цивільних суден, одне з яких затонуло. Загинули два цивільні моряки. Наразі в акваторії Чорного моря перебуває до 12 великих десантних кораблів, проте більш ніж третина з них перебувають у ремонті.

Після знищення силами ВМС ЗСУ трьох десантних катерів типу «Раптор» та десантного катера типу «Серна», угруповання противника налічує до 15-ти десантних катерів різного типу.

Військово-морські сили Збройних сил України продовжують діяти в умовах переваги противника, наголошують у пресслужбі. Основні сили зосереджуються на обороні та деблокуванні українських портів, захисті морського узбережжя, підтриманні контролю за акваторією Дніпро-Бузького та Дністровського лиманів, річок Дунай та Дніпро, зокрема в районі Києва та Чернігова.

Обстановка в північно-західній частині Чорного моря залишається складною.

"Ми позбавили чорноморський флот РФ повного контролю над північно-західною частиною Чорного моря, яка перетворилась на «сіру зону». Разом з тим, противник перейняв нашу тактику, та намагається повернути контроль за північно-західною частиною Чорного моря за рахунок берегових ракетних комплексів та крилатих ракет повітряного базування.

Зберігається ризик висадки тактичного десанту та диверсійно-розвідувальних груп на одеське узбережжя, особливо в сприятливих погодних умовах літньої пори.

Крім того, міноборони РФ імітує організацію так званих гуманітарних коридорів начебто для виведення цивільних іноземних суден з українських портів. Намагання зіграти на гуманності, насправді може бути нічим іншим як можливістю ворожим кораблям наблизитися до нашого узбережжя під прикриттям цивільних суден.

Країна-агресор не може бути гарантом безпеки, адже з перших днів повномасштабного вторгнення, в порушення норм безпеки цивільного судноплавства та міжнародного гуманітарного права, РФ вчиняла обстріли іноземних цивільних суден.

Дійсно безпечними маршрутами можуть бути лише ті, які узгоджені міжнародними договорами, де гарантами безпеки виступають цивілізовані країни", – йдеться у повідомленні.

чорне море флот рф вмс зсу

Знак гривні
Знак гривні