Україна зі Словаччиною підписали контракт на постачання гаубиць Zuzana 2

Україна і Словаччина підписали контракт на постачання восьми самохідних гаубиць Zuzana 2.

Про це повідомив у Twitter міністр оборони Словаччини Ярослав Надь.

"Раді підтвердити, що контракт на гаубиці Zuzana 2 для України підписано – вісім штук буде доставлено в Україну" – зазначив він.

Як повідомляла ЕП, президентка Словаччини Зузана Чапутова приїхала з візитом в Україну, у вівторок вона відвідала зруйновані російськими військами Ірпінь та Бородянку.

Чапутова також зустрілась у Києві з президентом Володимиром Зеленським, повідомив заступник глави Офісу президента Андрій Сибіга.

"Зузана підтвердила "Зузани" – саме під таким гаслом проходить візит  президентки Словацької Республіки Зузани Чапутової в Києві. А Зузани – це також словацькі 155-мм САУ. А ще особисте лобіювання статусу кандидата України в ЄС, оборонна підтримка, взаємодія в енергетичній сфері, можливий спільний прикордонно-митний контроль", – написав Сибіга на своїй сторінці у Facebook.

zobrazhennya_2020-12-08_123719.png

Самохідна артилерійська установка (САУ) Zuzana 2 Фото: Konstrukta-Defence

Виробництво у Словаччині САУ Zuzana було налагоджено в 1990-х роках, інформує Мілітарний. Базою для неї стала чехословацька vz.77 Dana. Але нова самохідна установка отримала гармату калібру 155 мм з довшим стволом, що збільшило далекобійність.

Гаубиця може завдавати удари на відстань до 40 км.

Самохідна гаубиця Zuzana 2 отримала оновлене шасі з одномісною броньованою кабіною, новий ствол з більшою довжиною та нову систему управління вогнем тощо.

артилерія словаччина військова допомога

Знак гривні
Знак гривні