Військовий бюджет становить три чверті всього бюджету України, – міністр фінансів Марченко

Щомісячні видатки України в період війни перевищують 200 млрд грн, при цьому більшість коштів йде на армію та військові потреби, тоді як за рахунок податків бюджет отримує 54–56 млрд грн, розповів в інтерв'ю Mind.ua міністр фінансів Сергій Марченко.

Марченко уточнив, що у квітні видатки держбюджету становили 206 млрд грн, із яких виплати на внутрішньопереміщених осіб та продовольчі програми — це близько 14–15 млрд грн.

«У травні цифра буде більшою — десь 16–17 млрд грн. Якщо говорити про видатки на соцзахист у середньому — це 34 млрд грн, на освіту та медицину — 31 млрд грн, зарплата у бюджетній сфері — 5 млрд грн», — пояснив міністр.

За словами Марченка, З 1 по 20 травня держава фінансувала потреби без залучення зовнішньої допомоги, залучаючи кошти за рахунок військових облігацій та ресурсів Національного банку України. "20 травня ми конвертували першу суму – 504 млн євро. Того ж дня надійшло ще 600 млн євро макрофінансової допомоги, і зараз ми її вже конвертуємо. Отже, є можливість повністю профінансувати за рахунок цих коштів ті потреби, які накопичилися за останній період.

Якщо говорити про отримані кошти, то з початку війни до України надійшло понад $6 млрд зовнішньої допомоги у вигляді грантів та кредитів. Гранти надає США, і ми вже отримали $1 млрд з них. Також у вигляді грантової допомоги отримано 110 млн євро від уряду Італії і понад 120 млн євро від Європейського Союзу. Кошти, які не є грантовими, надаються переважно під 1% річних і термінами від 10 до 30 років", — зазначив міністр фінансів.

Міністр наголошує, що допомога від західних партнерів спрямовується здебільшого на закриття потреб у гуманітарній і соціальній сферах, адже за умовами, поставленими міжнародними партнерами, їхні кошти категорично не йдуть на військові потреби.

За його словами, на початку воєнного стану уряд затвердив постанову, яка передбачає порядок казначейського обслуговування, де вказано, які видатки є першочерговими. Згідно з документом, перша черга – це пенсії та військові виплати; правоохоронні органи, сектор безпеки й оборони. Друга – усі інші видатки, зокрема соцвиплати, зарплати освітян, медиків, бюджетної сфери.

"Також у нас є можливість відновлення критичної інфраструктури (за необхідності); є видатки на гуманітарні потреби. Інших видатків, окрім цих видатків захищених категорій, наразі ми практично не проводимо", – пояснив Марченко.

Говорячи про можливі видатки на відновлення, він повідомив, що поки що може йтися лише про критичну інфраструктуру деокупованих територій, а про широке відновлення варто говорити, напевно, вже після перемоги.

«Звісно, ми і сьогодні про це говоримо, але програма може стартувати лише тоді, коли припиняться воєнні дії на нашій території», – сказав міністр.

Стосовно прогнозів щодо падіння ВВП-2022 голова Мінфіну каже, що все залежатиме від того, якими будуть наслідки бойових дій до кінця року і як швидко ми переможемо. Оцінюючи поточний стан речей, Марченко спирається на розрахунки НБУ, Міністерства економіки і Світового банку. "Вони поки що свої прогнози не змінили: найбільш песимістичний з них – це падіння у 44–45%. Проте зараз вони схильні переглядати ці цифри в бік покращення", – каже міністр.

фінанси війна економіка

Знак гривні
Знак гривні