Такого не було від часів Другої світової. 5,2 млн дітей потребують гуманітарної допомоги через війну

Майже 100 днів широкомасштабної війни РФ проти України призвели до руйнівних наслідків для дітей у таких масштабах та темпах, яких не було від часів Другої світової війни. Про це заявили в ЮНІСЕФ, повідомляє Дзеркало тижня.

Три мільйони дітей в Україні та понад 2,2 мільйона дітей у країнах, які приймають біженців, зараз потребують гуманітарної допомоги.

Згідно з даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, щодня в Україні внаслідок агресії РФ гине двоє дітей та четверо отримують поранення – здебільшого внаслідок нападів із використанням вибухової зброї.

Цивільна інфраструктура, від якої залежать діти, і надалі зазнає пошкоджень чи руйнувань. Зокрема, умови життя дітей на сході та півдні України, де активізувалися бойові дії, стають все більш нестерпними.

«1 червня – Міжнародний день захисту дітей в Україні та в усьому регіоні. Замість того щоб святкувати цю подію, ми невпинно наближаємося до 3 червня – 100 дня війни, яка зруйнувала життя мільйонів дітей. Без термінового припинення вогню та досягнення миру шляхом переговорів діти продовжуватимуть страждати, а наслідки війни позначаться на вразливих дітях у всьому світі», – заявила виконавча директорка ЮНІСЕФ Кетрін Рассел.

ЮНІСЕФ також наголошує, що війна РФ проти України викликала гостру кризу у сфері захисту дітей. Діти, які рятуються від насильства, наражаються на значний ризик розлуки з сім’єю, жорстокого поводження, сексуальної експлуатації та торгівлі людьми. Більшість із них пережили надзвичайно травматичні події. Ці діти терміново потребують безпеки, стабільності, допомоги та психосоціальної підтримки.

Водночас війна і масові переміщення знищують джерела прибутку та економічні можливості, внаслідок цього багато сімей залишаються без достатнього рівня доходів для задоволення своїх основних потреб і не можуть забезпечити належну підтримку своїм дітям.

ЮНІСЕФ закликає до негайного припинення вогню та захисту дітей від небезпеки. Це передбачає припинення використання вибухової зброї у населених пунктах і нападів на цивільну інфраструктуру.

Також ЮНІСЕФ закликає забезпечити повний гуманітарний доступ, щоб безпечно й швидко дістатися до дітей, які потребують допомоги.

Знак гривні
Знак гривні