"Знову граблі". Для зняття Денісової знов довелося обійти закон про Уповноваженого і вигадати нову підставу, – правозахисники

Правозахисники вимагають дотримання процедур і незалежного конкурсу на посаду омбудсмана.

Після того, як 31 травня Верховна Рада України звільнила Людмилу Денісову з посади омбудсмана, понад 30 правозахисних організацій звернулися до влади із заявою. Правозахисники закликають "припинити політизацію і спроби знищення незалежності інституту Омбудсмана та створити умови для проведення відкритого та незалежного конкурсу на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотриманням міжнародно визнаних стандартів прозорості, неупередженості та залучення громадянського суспільства".

285300654_551115086369768_8549323557452140604_n.jpg

Фото: Людмила Денісова/Фейсбук

Голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик пише на своїй сторінці у фейсбуці, що в ситуації з відставкою Денісової "відбувається дежавю".

"Знову граблі.

У 2018 році, щоб протягнути Людмилу Денісову і проконтролювати, хто як голосує, процедуру змінили з таємного голосування на відкрите (внісши зміни в закон про регламент ВР). За тодішніми кулуарними домовленостями, посада Уповноваженого з прав людини відійшла Народному фронту, і вони поставили туди свою людину, далеку від прав людини, як Місяць від Юпітера.

Зараз відбувається дежавю. Бо для зняття Денісової знов довелося обійти закон про Уповноваженого і вигадати нову підставу, а саме: висловлення недовіри, внісши зміни в закон про воєнний стан.

Тодішній владі було цікаво мати свого кишенькового Омбудсмана, а цій хочеться мати свого - зі "Слуги народу", Банкової чи якогось із міністерств.

Посада Уповноваженого ВР з прав людини залишається розмінною монетою в політичних торгах. Мало кому треба на цій посаді фаховий правозахисник, незалежний Омбудсман, який служить правам людини, а не інтересам влади", – зазначає Печончик.

Водночас представники правозахисних організацій наголошують у своїй заяві, що попри те, що робота Омбудсмана від моменту її призначення у 2018 році зазнавала регулярної критики з боку правозахисної спільноти, внесення змін до законодавства, що дозволяють у період дії воєнного часу висловлювати недовіру та звільняти з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини без забезпечення дотримання належних процедур для обрання нового Уповноваженого, є загрозою для всієї державної системи захисту прав людини та основоположних свобод. 

Правозахисники вимагають:

"Український громадський правозахисний рух спирається на глибокі традиції відстоювання пріоритетів прав людини. За нинішніх обставин широкомасштабної війни, що має світоглядний ціннісний характер, для нашої держави важливою є незалежна інституція, яка гарантує захист прав людини та основоположних свобод. Це те, що відрізняє нас від Росії і робить частиною цивілізованого світу", – резюмують представники правозахисних ГО .  

омбудсман права людини денісова

Знак гривні
Знак гривні