"Нетипові біженці". У квітні українці, що виїхали за кордон через війну, витратили там близько $2 млрд, – Forbes

У квітні українці, що виїхали за кордон через війну з Росією, витратили там близько $2 млрд, розраховуючись або знімаючи готівку з карток українських банків. Про це, з посиланням на дані Нацбанку, Forbes розповів представник України у Світовому банку Роман Качур. «Виходить, наші біженці – не зовсім біженці, а доволі заможні туристи, які активно підтримують європейську індустрію гостинності», – каже Качур. 

Пресслужба НБУ підтвердила ці цифри. 80% коштів з витрачених у квітні $2 млрд – це оплата товарів у pos-терміналах торговельної мережі й отримання готівки.

Найбільше коштів, розраховуючись картками, наші громадяни витрачали на:

Окремо від цих даних Forbes порахував, скільки українці витрачають на послуги мобільного звʼязку. За розрахунками видання, українські вимушено переміщені особи платять понад $45 млн щомісяця мобільним операторам – у середньому по $12. Близько $12 млн на місяць біженці економлять завдяки гуманітарній допомозі та спеціальним пропозиціям операторів. Найбільше витрачають у Польщі – майже $7 млн. У Німеччині ж високих тарифів більшості допомагають уникнути безкоштовні sim-картки від Deutsche Telekom.

Війна змусила мільйони українців шукати притулку в Європі. За даними міністерки соціальної політики Марини Лазебної, понад 5 млн українців з початку війни виїхали за межі країни. З них 4,5 млн – до країн-сусідів, у тому числі понад 2 млн – до Польщі. Наприкінці квітня Forbes, використовуючи дані мобільних операторів, проводив розрахунки, де і скільки українців проживає. Вийшло, що найбільші країни-реципієнти – Польща, де проживає понад 1 млн українців, Чехія і Німеччина – 350 000 і 300 000 відповідно.

Відʼїзд мільйонів українців (переважно жінок з неповнолітніми дітьми) суттєво зменшив внутрішній споживчий попит, розповідав засновник та власник інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа. 

Натомість переїхавши, українці роблять посильний внесок у споживчий ринок ЄС (довідка: споживчі витрати загалом за 2021 рік в ЄС становлять €6,86 трлн, за даними Євростату). «Враховуючи кількість біженців, виходить, що кожен українець вкладає в економіку європейських країн по $400 на місяць», – порахував Качур.

Нацбанк рахує інакше: вони беруть дані управління Верховного комісара ООН у справах біженців, згідно з якими з України виїхало 6,4 млн людей. 

Тож кожен українець у квітні розрахувався карткою в середньому на $125 (в еквіваленті) та зняв приблизно $150 готівки в банкоматі.

Знак гривні
Знак гривні