Встановлено 5 військових РФ та 3 «вагнерівців», причетних до звірств у Мотижині та вбивства сім’ї старости села

Розкрито вбивство сім’ї старости села Мотижин – встановлено 5 військовослужбовців ЗС РФ та 3 найманців ПВК «Вагнер», повідомляє генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

За її словами, щонайменше 14 епізодів злочинів на 8 російських військовослужбовців та членів приватної військової компанії. Лише троє осіб вижили після їхніх тортур.

Прокурори Київської обласної та Києво-Святошинської окружної прокуратур спільно з СБУ ідентифікували причетних до звірств у Мотижині:

Буфер обміну01.jpg

Фото усіх причетних до звірств у Мотижині можна переглянути тут

"Слідством встановлено, що у березні 2022 року під час окупації вони викрали з дому старосту села Мотижин Ольгу Сухенко, її чоловіка та сина. В місці свого «базування» загарбники катували їх, вибиваючи інформацію про ЗСУ та тероборону. Просто на очах у матері вони спочатку прострелили ногу синові, а потім вбили пострілом у голову. Вся сім’я загинула від множинних вогнепальних поранень.

Вдумайтеся в причини іншого вбивства – одна із їхніх жертв отримала кулю просто за те, що була вдягнена в чорне. Її ж батька вони взяли у полон і тримали у сараї зі зв’язаними руками та зав’язаними очима практично без їжі й води.

Двох волонтерів, які намагалися провезти в окупований Мотижин гуманітарну допомогу для місцевих, після допитів і катувань вони вивезли до лісосмуги, де розстріляли. Один із них, на щастя, вижив. І не сумнівайтеся, що гумдопомогу та їхні автомобілі, російські військові та найманці поцупили. Підозрювані закатували до смерті і двох членів громадської організації «Патріот», їх тіла знайдені із численними наскрізними вогнепальними пораненнями.

Ще одного з потерпілих нелюди прив’язали до квадроцикла, змусивши так бігти майже 1 км. Чоловікові також довелося пережити допити, погрози вбивством і побиття та кілька днів заточення у каналізаційній ямі.

Крім вбивств, катувань та утримання полонених, серед встановлених «подвигів» підозрюваних також обстріли та підпали будинків мирних, і відбирання мобільних телефонів", – повідомила Ірина Венедіктова.

окупація київщини воєнні злочини рф мотижин

Знак гривні
Знак гривні