Чотири країни ЄС виступили з ініціативою передати Україні заморожені у Європі російські активи

Литва, Латвія, Естонія та Словаччина пропонують передати Україні заморожені у Європі російські активи. Про це йдеться у листі чотирьох країн, який опинився у розпорядженні Reuters, повідомляє Liga.net.

У листі, який мають розглянути міністри фінансів країн-членів ЄС, йдеться, що значна частина витрат на відновлення України, включно з компенсаціями жертвам російської військової агресії, має бути покрита РФ.

Чотири країни зазначили, що ЄС та західні країни вже заморозили активи російських олігархів та компаній (за даними Reuters, разом із білоруськими – на 30 млрд євро), а також резерви Центробанку РФ на $300 млрд.

"Зараз ми повинні визначити законні шляхи максимального використання цих ресурсів як джерела фінансування – як на витрати зусиль України з протистояння російській агресії, так і на повоєнне відновлення країни", – йдеться у листі.

У Литві, Латвії, Естонії та Словаччині зазначають, що конфіскація державних активів РФ, таких як резерви Центробанку або майна держпідприємств, має прямий зв'язок та ефект із цим питанням.

medium.jpg

Наслідки обстрілів. Центральна площа Харкова, 1 березня 2022 року. Фото: AP Photo / Pavel Dorogoy

Крім того, ці країни закликають ЄС готувати нові санкції проти Росії.

"Зрештою, якщо Росія не припинить військову агресію проти України, між ЄС та Росією взагалі не повинно залишитися жодних економічних зв'язків. Це гарантія, що жодні наші фінансові ресурси, продукти чи послуги не сприятимуть військовій машині Росії", – йдеться у листі.

3 травня Україна заявила, що їй знадобиться близько $600 млрд для повоєнного відновлення. Але сума, напевно, зросла, оскільки війна не припиняється, пише Reuters.

Минулого тижня Єврокомісія заявила, що може перевірити, чи можливо заарештувати заморожені активи РФ для фінансування України відповідно до законодавства ЄС та країн-членів Союзу. Проте ЄК не згадала про резерви Центробанку РФ.

відбудова України україна-єс війна

Знак гривні
Знак гривні