Мавпячу віспу зафіксовано у 14 країнах. Що це за хвороба та чи є ризик нової пандемії

У Європі та деяких країнах за її межами фіксують спалах мавпячої віспи – хвороби не смертельної, але неприємної, пише BBC Україна. Станом на 23 травня щонайменше у 14 країнах підтвердили понад 80 випадків захворювання. Серед них – США, Канада, Австралія, Іспанія, Португалія, Швейцарія, Велика Британія та Ізраїль. Всесвітня організація охорони здоров'я заявила про розслідування ще 50 можливих випадків і попередила, що їх, ймовірно, буде ще більше.

Що таке мавпяча віспа

Мавпяча віспа найчастіше трапляється у віддалених районах Центральної та Західної Африки. За межі цього регіону її збудник найчастіше потрапляє з людьми й тваринами, які там побували.

Як пояснює британська служба охорони здоров'я, це рідкісна вірусна інфекція. Перебіг хвороби зазвичай порівняно м'який, і більшість хворих одужують протягом кількох тижнів.

Вірус не так легко передається від людини до людини, і ризик масового зараження дуже низький.

Від віспи мавп немає специфічних ліків, але спалахи можна контролювати за допомогою профілактики.

Дослідження показують, що вакцина проти звичайної віспи Imvanex приблизно на 85% ефективна проти мавпячої віспи, оскільки ці два віруси дуже схожі.

Де фіксують зараження мавпячою віспою

Наразі агентства громадської охорони здоров'я в Європі підтвердили випадки зараження у Великій Британії, Іспанії, Португалії, Німеччині, Бельгії, Франції, Нідерландах, Італії та Швеції.

За даними ВООЗ, ці спалахи – "нетипові, оскільки відбуваються у не ендемічних країнах".

Поки що не зрозуміло, чому так відбувається. Один з можливих варіантів полягає в тому, що вірус якимось чином мутував, хоча наразі є мало доказів, які б свідчили про те, що це новий штам. Інший варіант – вірус опинився у сприятливих умовах для розмноження і поширення.

Експерти ВООЗ попередили, що влітку можливе зростання захворюваності на мавпячу віспу у країнах Європи. Оскільки поширення вірусу може прискоритися через масові фестивалі та вечірки.

Перший випадок захворювання у Британії зареєстрували 7 травня. Національне агентство з безпеки охорони здоров'я повідомило, що хворий нещодавно їздив до Нігерії, де, як вважають, заразився.

Зараз у Британії підтверджено 20 випадків, заявив у п'ятницю міністр охорони здоров'я Саджид Джавід.

22 травня Ізраїль та Швейцарія поповнили перелік країн, де підтвердили випадки мавпячої віспи, завдяки чому загальна кількість країн, у яких зареєстрували спалахи, досягла 14.

В обох країнах заявили, що ідентифікували одну інфіковану людину, яка нещодавно подорожувала, але в Ізраїлі додали, що вивчають також інші ймовірні випадки.

Під час нового спалаху в Європі, США, Канаді та Австралії вже підтвердили понад 80 випадків.

В Україні випадків мавпячої віспи не фіксували, повідомили у МОЗ.

Чи є загроза епідемії

Всесвітня організація охорони здоров'я повідомила, що розслідується ще 50 ймовірних випадків (не називаючи країни), й попередила, що, ймовірно, буде підтверджено більша кількість інфікованих.

Цей спалах мавпячої віспи заскочив вчених зненацька, однак ця хвороба не має тенденції легко поширюватися між людьми, тому вважають, що ризик для широкого загалу є низьким.

вірус мавпяча віспа вооз

Знак гривні
Знак гривні