Тому що послідовний. Хронологія заяв Шольца щодо України свідчить про неоднозначну позицію канцлера ФРН

Головний європейський кореспондент Politico, журналіст Matt Karnitschnig простежив хронологію заяв щодо України німецького канцлера Олафа Шольца і виклав її у Twitter. Наводимо переклад треду.

"Зважаючи на "туман війни" (термін, введений Карлом фон Клаузевіцем, тут вжито у значенні невідомості, – ред.) навколо того, що говорив Олаф Шольц в останні кілька місяців щодо України, я подумав, що хронологія його заяв може бути корисною. З ключових питань про постачання зброї, санкції та умови миру він був неоднозначний.

_123257988_scholz_kiev_140222_afp.jpg.webp

Фото: AFP

Ремарка "Текстів": Ця хронологія очевидно корелює із заявою посла України в Німеччині Андрій Мельника про те, що, попри рішення уряду Німеччини постачати важке озброєння для України, складається враження, що канцлер Олаф Шольц не хоче цього робити задля затягування часу. Про це Мельник сказав в інтерв'ю RND, яке цитує РБК-Україна.

За словами Мельника, на зустрічі міністрів оборони країн НАТО на базі в Рамштайні було прийнято рішення передати Україні 50 зенітних самохідних установок типу "Гепард". Але досі їх не надали через брак боєприпасів. "У нас складається враження, що канцлер не хоче цього робити. Самохідних гаубиць передано лише сім, але ані "Гепардів", ані "Леопардів", ані "Мардерів". Всі вони вже виведені з експлуатації і можуть бути передані нам військовою промисловістю без шкоди для обороноздатності Німеччини", – зазначив Мельник.

Він також додав, що також заблокована передача танків Т-72 зі Словенії, оскільки Берлін не дає адекватної заміни. І наголосив, що це виглядає як затягування часу.

"Складається враження очікування припинення вогню. Тоді тиск з боку Німеччини зникне і відпаде необхідність у сміливих рішеннях. Це віроломна логіка, яка підводить людей", – резюмував посол.

шольц німеччина російсько-українська війна зброя

Знак гривні
Знак гривні