Активісти шести національних рухів корінних народів РФ створюють Лігу вільних націй для боротьби за незалежність від Москви

Представники шести національних рухів заявили про створення Ліги вільних націй – політичної платформи для деколонізації народів РФ та набуття її суб’єктами реального суверенітету.

Про це в п’ятницю, 20 травня, інформує пресслужба громадського руху “Вільний Ідель-Урал”, повідомляє "Новинарня".

Ініціатива об’єднала башкирських, бурятських, інгушських, калмицьких, ерзянських та адигейських активістів.

“Усе частіше у медійному просторі виникають публічні дискусії щодо майбутнього Російської Федерації після закінчення російсько-української війни.

Насамперед ці дискусії не стосуються питання облаштування суб’єктів федерації, а ведуться в парадигмі “майбутнє федерального центру – це майбутнє Росії”, – йдеться в повідомленні.

“Мій рідний ойрат-калмицький народ віками зазнає колосальних демографічних катастроф. Причина цих бід у нашому колоніальному становищі – царі, а пізніше генсеки розпоряджалися калмиками як витратним матеріалом. Сьогодні внаслідок військової агресії Росії проти України відбуваються глобальні політичні зміни, які дають нам шанс перейти з об’єктного стану до суб’єктного. Я бачу, що таке саме бажання є й у багатьох інших народів”, – переконаний член Конгресу айрат-калмицького народу Володимир Довданов.

У своєму маніфесті учасники платформи оголошують принцип “презумпції суб’єктності”, згідно з яким, з крахом чинного політичного режиму в Російській Федерації, регіони не потребують апелювання до чогось для наділення їх суверенітетом.

Всі регіони за визначенням набувають повного суверенітету і повної незалежності від Москви і вже тоді, як вільні території, вирішують своє майбутнє: чи бажають вони зберегти самостійність, об’єднатися з іншими регіонами та республіками, або ж створити конфедерацію держав.

Головний старійшина ерзянського народу Сиресь Боляєнь запевнив, що Ліга вільних націй відкрита для нових учасників та запросив приєднатися всіх, хто поділяє антиімперські погляди та визнає право народів на самовизначення.

Активісти бурятського національного руху Доржо Дугаров та Раджана Дугар-Де Понте, які виступили співзасновниками платформи, вважають, що об’єднання різних національних рухів навколо ідеї боротьби за свободу та політичну суб’єктність дасть кумулятивний ефект – зокрема, відкриє нові можливості донесення своїх ідей на міжнародних майданчиках.

“Вважаю, що всі суб’єкти федерації, як і всі автохтонні народи РФ, мають повне право не тільки брати участь в обговоренні майбутнього російських територій, а й реалізувати своє право на самовизначення”, – підсумовує керівник національного Башкирського політичного центру Руслан Габбасов.

e1470000-0aff-0242-d8c4-08d9b9544178_w1023_r1_s.webp

Руслан Габбасов. Фото: "Idel.Реалии"

Ініціаторами створення Ліги вільних націй виступили: Володимир Довданов, Батир Бормонгаєв, Еренцен Доляєв (калмики), Руслан Габбасов (башкири), Сирес Болєнь та Віталій Ромашкін (ерзяни), Доржо Дугаров, Раджана Дугар-Де Понте (буряти).

Найближчими практичними кроками учасники платформи називають встановлення контактів із європейськими, турецькими та казахстанськими громадськими організаціями та політичними партіями

корінні народи рф розпад рф деколонізація

Знак гривні
Знак гривні