Битва за Донбас: росіяни наступають на Лисичанськ і Сєвєродонецьк, ситуація довкола Попасної небезпечна (КАРТИ)

Битва за Донбас триває, ситуація на сході залишається наразі найбільш напруженою. Генеральний штаб повідомляє, що на Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито чотирнадцять атак ворога, знищено вісім танків, чотирнадцять одиниць бойової броньованої техніки та шість одиниць автомобільної техніки противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили один БПЛА типу “Орлан-10”.

Також, за інформацією Генштабу, противник веде наступальну операцію у районах населених пунктів Лисичанськ і Сєверодонецьк. "На Сєверодонецькому напрямку ворог вів штурмові дії в напрямку населеного пункту Сєвєродонецьк, успіху не мав, зазнав втрат і змушений відступити. Веде бойові дії в районі населеного пункту Тошківка", – йдеться у повідомленні.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай підтверджує інформацію Генштабу про наступ на Лисичанськ і Сєвєродонецьк. "За день у нас 12 загиблих в Сєвєродонецьку, ще один – у Гірській громаді. Руйнуються й вигорають будинки. Подекуди цілими вулицями, як от у Нирковому – п’ять житлових господарств поспіль. У Золотому – шість, у Врубівці – три, ще три – в Рубіжному. Неможливо порахувати пошкодження у Тошківці, де тривають бойові дії.

Проте штурм Сєвєродонецька успіху не мав – росіяни зазнали втрат в особовому складі та відступили. Втім, наслідки наступу жителі міста відчули: загиблі та поранені люди, зруйновані щонайменше п’ять багатоповерхівок", – повідомляє Гайдай.

photo_2022-05-20_07-53-40 (3).jpg

Фото: Луганська ОВА

Аналітики з Інститут вивчення війни (ISW) зазначають, що в межах підготовки до битви за Сєвєродонецьк російські війська активізували зусилля з просування на північ і захід від Попасної. "Українські посадовці повідомили, що російські сили провели кілька безуспішних атак у населених пунктах, що ведуть до Лисичанська та Бахмутської траси поблизу Попасної. "ЛНР" заявила, що оточила українські війська в Золотому та Гірському, приблизно за 12 і 14 км на північний схід від Попасної, відповідно. ISW не може підтвердити цю заяву "ЛНР", – йдеться у повідомленні.

Luhansk Battle Map Draft May 19,2022.png

Аналітик і дослідник геопросторових даних Натан Рузер опублікував свіжу карту, яка демонструє нинішню воєнну ситуацію на Донбасі.

"Нині ситуація навколо Попасної на Луганщині є найбільш небезпечною для українських збройних сил. Російські війська доклали багато зусиль до цієї осі й, мабуть, змогли прорватися досить далеко вглиб українських ліній", – зазначає він.

FTJ_OdGacAE_cXZ.jpg

сєвєродонецьк битва за донбас війна луганщина

Знак гривні
Знак гривні