Сім'ї оборонців Маріуполя стурбовані тим, як поводитимуться з бійцями, які здалися – BBC

Поки що незрозуміло, що буде з бійцями, евакуйованими з металургійного заводу "Азовсталь" у Маріуполі, пише кореспондент BBC Hugo Bachega. Всього на територію, контрольовану Росією, було вивезено 264 особи, зокрема 53 поранених, яких було доставлено до шпиталю в окупованому Новоазовську.

Українські чиновники заявили, що відбудеться обмін полоненими, а поранених обміняють, коли їхній стан стабілізується. Але офіційного підтвердження цих намірів не було.

Анна, чий брат був на заводі, сказала мені, що сподівається, що евакуйовані "недовго залишатимуться на ворожій території". "Є багато побоювань щодо того, як з ними поводитимуться і чи зможуть вони вижити, поки не відбудеться обмін", – сказала вона.

"У 2014 році бійців, які потрапили в полон, обміняли лише через кілька років", – додала Анна.

Оксана, дружина одного з бійців, розповіла, що деякі сім'ї отримали сьогодні вранці повідомлення від тих, хто перебуває на "Азовсталі", в яких йшлося, що "ситуація напружена" і "довго не буде зв'язку".

"Мене та інших дуже турбує, що їх евакуювали лише на територію, яку контролює Росія, – сказала вона. – Це нас дуже лякає, оскільки неясно, де вони будуть. Ми дуже, дуже непокоїмося через те, що з ними може статися".

Віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що влада працює над наступними етапами операції з евакуації бійців, які все ще перебувають на заводі. Але, знову ж таки, немає жодних подробиць про те, як і коли це станеться.

На відео видно, як українські бійці несуть поранених побратимів, потім їх обшукують ворожі солдати.

"Ярлик героя часто використовують надмірно. Але не в цьому разі. Несучи своїх поранених товаришів, військові залишають металургійний завод "Азовсталь" у Маріуполі. Це, схоже, 264 бійці, про які повідомлялося раніше, що їх евакуюють на окуповану Росією території. Президент Зеленський сказав, що "ми працюємо над тим, щоб повернути наших хлопців додому", – пише у твіттер Glasnost Gone.

З цього відео можна зробити висновок, що здаються не лише поранені, як можна припустити з офіційних українських повідомлень.

Чи якісь бійці залишаються на Азовсталі, скільки їх (якщо залишаються) і яка їхня подальша доля наразі не відомо. Раніше повідомлялося, що оборону тримає близько 600 бійців.

1.jpg

Російський військовослужбовець обшукує захисника Маріуполя, який вийшов з Азовсталі

маріуполь азовсталь полон

Знак гривні
Знак гривні