"УПЦ (МП)" знайшла винних у війні – це ПЦУ і Порошенко. Заява Синоду і реакції на неї

Синод так званої УПЦ (МП) оприлюднив заяву, в якій озвучив своє ставлення до війни Росії в Україні. У заяві йдеться, що т. зв. УПЦ (МП) "одразу засудила військову агресію Російської Федерації проти України й наполегливо наголосила, що війна — це великий гріх".

Водночас представники цієї церкви назвали однією з причин російського військового вторгнення в Україну "релігійну політику Петра Порошенка" та "руйнівну ідеологію так званої Православної церкви України".

«У різних областях України мають місце випадки ухвалення органами місцевого самоврядування незаконних рішень про заборону або обмеження діяльності місцевих релігійних громад УПЦ. З мовчазної згоди або ж за активного втручання місцевої влади активізувалися захоплення храмів УПЦ. Священний синод УПЦ констатував, що усі ці факти є наслідком помилкової релігійної політики часів президентства П.О. Порошенка та руйнівної ідеології так званої Православної церкви України. Переконані, що саме така діяльність попередньої влади та ПЦУ і стала одним з приводів військового вторгнення в Україну», – йдеться в заяві.

Крім того, "УПЦ (МП)" повідомила, що синод звертається до президента Володимира Зеленського з проханням «зупинити релігійну ворожнечу в українському суспільстві та вжити необхідних заходів проти беззаконних дій щодо УПЦ».

Реакції

Заява "УПЦ (МП)" вже викликала шквал обурення у публічному просторі. Народний депутат від "Євросолідарності" Ростислав Павленко, який свого часу доклав чимало зусиль до здобуття Україною Томосу, написав на своїй сторінці у фейсбуці:

"Вони нічого не зрозуміли й нічому не навчились. РПЦ в Україні зібрали цілий синод, щоб… знов звернутись до влади з протестом проти неіснуючих утисків, знов у всьому звинувачувати … ПЦУ і Порошенка.

А самі чи то на російські війська чекають, чи покладаються на своїх вірних в органах різних рівнів… бо неадекватність їхньої позиції нинішньому часу просто кричуща.

Настав час повернути їх до реальності.

  1. У Верховній Раді України зареєстровано проєкт звернення до РНБО щодо накладення санкцій на материнську структуру – РПЦ. Це питання дуже на часі. Бо під санкціями мають опинитись і підрозділи РПЦ в Україні.
  2. Мають бути неухильно виконані Закони України – про використання московською церквою свого правдивого імені, і про мирні переходи, перешкоджання яким має зупинятися на всіх рівнях.
  3. Безумовне притягнення до відповідальності всіх московських попів, які співпрацюють з ворогом: чи координують дії загарбників, чи виводять людей у рабство, чи облудною пропагандою сіють ворожнечу – всі мають відповідати за статтями Кримінального Кодексу.

Московська церква допомагає окупанту – відповідь Української держави має бути спокійна, рішуча і невідворотна".

Журналіст і екснардеп Сергій Висоцький обурився заявою Синоду і закликав владу "продемонструвати відданість єдності та примат національних інтересів над політичними".

"УПЦ МП заявляє, що напад Росії спровокував особисто Порошенко, здобувши Томос, та ПЦУ, яка посміла з’явитися!

Ця заява – результат Синоду, від якого чекали рішення про від’єднання УПЦ МП від РПЦ, але без приєднання до ПЦУ. Чи принаймні якоїсь заяви про відповідальність за війну Патріарха Кирила (Гундяєва), який 20 хвилин показував Папі Римському якусь історичну мапу про зазіхання Росії та розповідав, чому вбивства, катування та зґвалтування – це нормальна християнська практика.

Чекали – не дочекалися!

Замість цього – самі винуваті. Томос, ПЦУ, розкольники спровокували! Ну і вишенька на торті – молитва за вирішення «конфлікту», але не зброєю, а перемовинами.

Звичайно зрозуміло, на що розраховують в Онуфрія. Розуміючи нашу специфічну політичну кон’юнктуру, вони вважають, що зможуть заслужити прихильність Банкової випадами в бік Пороха.

Ось тут владі саме час продемонструвати відданість єдності та примат національних інтересів над політичними. Як би не було спокусливо підтакнути Онуфрію вустами окремих спікерів, треба від цього втриматися. Більш того – розвінчати ці ганебні слова. Називати створення помісної церкви та відстоювання цього процесу президентом України однією з причин вторгнення – це паплюжити правду, це плювати в обличчя народу та держави, які чинять героїчний опір!

Сподіваюся, у владі вистачить розуму та мудрості не повестися на цю розраховану на незрілих підлітків провокацію УПЦ МП. Сподіваюсь, вистачить і розуміння, що терпіти російську агентуру в рясах країна більше не здатна. Далеко не всі священники УПЦ МП є проросійськими, не всі – агентами впливу. Там є багато сумлінних, порядних людей! Але УПЦ МП є за самою своєю суттю такою самою окупаційною адміністрацією, тільки релігійною, як якісь «народні міліції». Російській церкві не місце в нашій країні!

Хто хоче бути зі своїм народом – має змогу перейти до ПЦУ! Причому на дуже, так би мовити, льготних умовах.

Хто не хоче – «чемодан, вокзал, Москва, Чистий провулок»!

Досить цього блюзнірства!" – написав він.

Кандидат богословських наук, доцент кафедри богослів’я КПБА Костянтин Москалюк оприлюднив фото з останнього у 2021 році засідання Синоду УПЦ (МП), зазначивши:

"Диявол, як відомо, ховається в деталях. Це фото з останнього у 2021 році засідання Синоду московського патріархату в Україні. З сьогоднішнього їхнього засідання ви такого ракурсу не знайдете. Не тому, що портрету кирила кривавого вже немає, а тому, що вони радше сховають свою єдність з ним, аніж справді відмовляться від неї, через українську кров на його руках. Поминання ж «вєлікого гаспадіна і атца кіріла» сьогодні лунало в лаврі, як і кожної літургії.

279572983_2605185639615242_1857968573488411757_n.jpg

Вишенькою на торті цинізму й абсурду є те, що у своїй сьогоднішній заяві Синод московського патріархату в Україні назвав діяльність ПЦУ «підривною та диверсійною» і «одним з приводів військового вторгнення в Україну».

При цьому, ні відверта україноненависницька підтримка війни з боку ієрархів і духовенства РПЦ, ні фактично нацистська доктрина «русского міра» в цілому, ні випадки зради України й співпраці з ворогом власного духовенства – не були навіть розглянуті, не те що засуджені".

Що робити з "УПЦ (МП)"

Про те, що робити українцям з так званою УПЦ (МП) в умовах воєнного часу, докладно розбиралася "Новинарня", поспілкувавшись на цю тему з депутатами, які просувають заборону “УПЦ МП”, священнослужителями та поінформованими експертами.

Станом на зараз у Верховній Раді лежать два законопроєкти про заборону російської церкви в Україні.

Перший був зареєстрований 22 березня Оксаною Савчук – депутаткою-мажоритарницею від партії ВО “Свобода”. Її документ за номером 7204 має назву “Про заборону московського патріархату на території України”.

За кілька днів, 26 березня, з’явився альтернативний проєкт закону, №7213 – від групи депутатів, що входять до фракції “Голос”, зокрема, від Інни Совсун.

Цей документ має довгу назву, але суть його теж полягає в забороні церкви Московського патріархату в Україні. За змістом він гранично короткий. Якщо не враховувати прикінцевих положень та преамбули, текст складається з одного речення. В цьому реченні – заборона діяльності релігійних організацій, центр управління яких знаходиться у країні-агресорі.

У прикінцевих положеннях ідеться про завдання для Кабміну: у місячний термін з дня ухвалення закону “здійснити необхідні заходи щодо розпорядження об’єктами нерухомого майна і рухомих речей”, які належали забороненим релігійним організаціям.

Натомість “свободівський” законопроєкт №7204 дещо ширший і складається з п’яти статей.

Перша декларує заборону в Україні діяльності Московського патріархату як частини РПЦ та говорить про те, що все майно найвищих керівних органів РПЦ в Україні націоналізується упродовж 48 годин після набрання чинності.

Надалі законопроєкт передбачає, що релігійні громади “УПЦ МП” можуть змінити підлеглість та перейти до складу ПЦУ, якщо матимуть таке бажання. При цьому церковне майно залишається в управлінні місцевих громад. На остаточне рішення “московським” парафіям законопроєкт відводить 14 днів. Якщо ж вони відмовляться це робити, їхнє майно вилучається на користь територіальних громад, а діяльність – припиняється.

Окрема стаття торкається долі Києво-Печерської, Почаївської, Святогірської лавр та “інших архітектурних пам’яток державного значення”. Якщо вони перебували у володінні або тимчасовій оренді “УПЦ МП”, їхнє майно повертається у державну власність.

Також законопроєктом визначено, що під час зміни підлеглості релігійних громад СБУ перевіряє можливих причетних на предмет співпраці з ворогом та за потреби притягає винних до кримінальної відповідальності.

Докладніше про способи легально позбутися так званої УПЦ (МП) читайте за посиланням.

Церква війна УПЦ (МП)

Знак гривні
Знак гривні