Як змінюється лінія фронту (КАРТИ)

Україна контратакує на півночі Харківщини, Росія близька до того, щоб взяти в оточення наші сили поблизу Сєвєродонецька. Під Ізюмом відбувається щось незрозуміле.

Після тривалого заморожування лінії фронту із початку травня ЗСУ витискають росіян із півночі Харківської області і таким чином створюють загрозу для тилів Ізюмського угрупування окупантів, яке наступає на Слов’янськ та Барвінкове з півночі. Це видно по загальній карті бойових дій.

small_maps9.05.jpg

Але основна битва зараз відбувається на Донбасі. На північній частині театру бойових дій лінії постачання супротивника проходять по дорогах Куп’янськ – Ізюм та Куп’янськ – Борова. Отримуючи звідти паливо та боєприпаси, російська армія намагається просуватись у кількох напрямках для оточення/ розгрому українських військ в “зоні ООС”, тобто на лінії старого фронту, де наші тримають добре укріплені позиції.

На північному напрямку російські війська атакують у напрямку Слов’янська (через Довгеньке) та Барвінкового.

Також із північного напрямку окупанти намагались просунутись у напрямку дороги Барвінкове – Слов’янськ, але ЗСУ їх зупинила у Пашковому та Новій Дмитрівці.

Зі східного напрямку російські війська атакують Северодонецьк, Рубіжне – там проходять бої всередині міст.

Із південно-східного напрямку російські війська захопили Попасну, південніше українські війська утримують Світлодарськ.

Протягом останніх тижнів російським військам не вдалось значно просунутись та отримати значні перемоги, супротивник був зупинений на всіх напрямках.

Місця боїв добре видно на карті пожеж.

fires9.05.jpg

Зверніть увагу на пожежі праворуч і ліворуч від Ізюма. Як правило, пожежі супутник фіксує там, де йдуть бої. Третього травня їх не було, а п'ятого вже сталося багато, і вони тривають. Схоже, що поблизу міста почався наш контрнаступ, про який ще не оголошували. Але це тільки припущення.

За останні місяць – півтора оглядачі писали, що російські війська намагались реалізувати три різні плани оточення та розгрому українських військ.

Перший – велике оточення із виходом на Павлогад – Лозову. Реалізація цього плану дала б можливість повністю оточити величезне та боєздатне угрупування українських військ та відрізати їх від постачання. Цей план обговорювали аналітики, але, скоріше за все, Росія відмовилась від таких намірів ще в квітні через нестачу сил.

Другий – середнє оточення із виходом на Барвінкове — Покровськ. Вони пробували його реалізувати. Такий план також відрізав би значне угруповання українських військ, але в сторону Барвінкового просунутися не змогли, і план провалився.

Третій план – мале оточення із виходом на Ямпіль – Попасна, цей план має на меті оточити та відрізати від основної групи військ захисників Сєвєродонецька та Лисичанська. Наразі тут у них намічається успіх, це один із напрямків зосередження зусиль. Та бої тривають і ситуація змінюється щодня.

Крім цього малого оточення, ворог сконцентрувався та захопленні Слов’янська та Краматорська, але не може подолати українську оборону.

Потенційно російська армія протягом найближчого часу може перейти до позиційних боїв із метою мінімізації втрат та отримання часу для мобілізації резервів та накопичення ударного потенціалу для відновлення активний бойових дій через кілька місяців.

Насамкінець пропонуємо карту від твіттерянина Джоміні із Заходу. Хто стоїть за цим акаунтом – невідомо, але більшість із міжнародної спільноти OSTIN-дослідників (це ті, які по відкритих джерелах відслідковують військові дії і не тільки) сходиться на думці, що карти Джоміні – точні.

Jomini.jpg

Знак гривні
Знак гривні