Цифровий ефір "Еспресо", "Прямого" і "5 каналу" вимкнули через рішення РНБО, – Держспецзв’язку

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України відповіла на запит «Детектора медіа» щодо причин вимкнення цифрового ефіру телеканалів «Еспресо», Прямого і 5 каналу. У службі пояснили, що причина вимкнення каналів — виконання рішення Ради національної безпеки та оборони України про трансляцію спільного марафону.

Запит був надісланий 4 квітня (тоді концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового ефіру, — "Тексти") відповідь прийшла на адресу журналістки «Детектора медіа» 9 травня.

«Детектор медіа» запитував, хто конкретно прийняв рішення про відключення цифрового ефіру трьох каналів і як це рішення мотивоване. «На початку вересня березня РНБО ухвалила рішення про трансляцію телемарафону “Єдині новини” (рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 березня 2022 року “Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану”, введене в дію Указом Президента України від 19.03.2022 № 152). Мета цього рішення – забезпечити людей доступом до правдивої, об’єктивної та перевіреної офіційної інформації про перебіг війни та ситуацію в країні. Доступ до цього телемарафону мали й мають всі канали будь-якої форми власності. Концерн виконує це рішення: на всіх наявних частотах мовлення відповідно до встановленого графіку мовлення триває трансляція телемарафону “Єдині новини”», — йдеться у відповіді Держспецзв’язку.

Також служба повідомила, що Концерн РРТ «…є державним оператором телерадіомовлення, радіорелейного та супутникового зв'язку. КРРТ діє винятково в межах визначених повноважень», а з 24 лютого працює в умовах воєнного стану «стану відповідно до вимог Закону України "Про правовий режим воєнного стану", Указу Президента України від 24.02.2022 № 64 "Про введення воєнного стану в Україні" та інших нормативно-правових і організаційно-розпорядчих актів, нормативних документів. Частина цих актів мають обмежений рівень доступу».

«Детектор медіа» 16 квітня звернувся із запитами до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та Міністерства культури та інформаційної політики, щоб з’ясувати, хто прийняв рішення про відключення трьох каналів і чим воно мотивоване. Відповіді редакція дотепер не отримала.

цензура рнбо телебачення

Знак гривні
Знак гривні