Про що розповіли захисники Маріуполя: головне з пресконференції з оточеної ворогом “Азовсталі”

Бійці полку НГУ “Азов”, заступник командира полку капітан Святослав Паламар “Калина” та офіцер управління розвідки Ілля Самойленко 8 травня провели онлайн-пресконференцію з оточеної російськими військами “Азовсталі” в Маріуполі. Новинарня зібрала ключові тези захисників Маріуполя. Публікуємо їх у скороченому вигляді.

“Станом на зараз ведуться інтенсивні обстріли заводу “Азовсталь”. Тільки за ніч ми нарахували понад 25 вильотів, в тому числі трьох стратегічних бомбардувальників. Працює ствольна артилерія, працюють танки, працюють міномети, піхота пробує штурмувати, снайпери тощо”, – наголосив Паламар.

На запитання, чи всіх цивільних евакуювали з “Азовсталі”, Калина зауважив, що напевне цього стверджувати не можна.

“Адже жодна міжнародна організація чи владна структура, наші українські політики, не приїхали сюди, немає спецтехніки, щоб розібрати всі завали. І дуже шкода, що все це відбувається з різкими словами про те, що “нам вдалося”, “ми все зробили”, “наказ виконано” і так далі”.

Паламар нагадав, що два дні тому під час так званого “режиму тиші” загинуло троє й отримали поранення ще шестеро українських бійців. “Така ціна евакуації цивільних із території заводу”, – зауважив “азовець”.

“Надзвичайно болить те, що від деяких політиків під час переговорів було чути заяви, нібито “ви, хлопці, займаєтеся якимись своїми справами й тягнете час для того, щоб вивести всіх цивільних”. Це було сказано нашому командиру, Герою України Денису Прокопенку. Ця людина командує гарнізоном, командує обороною Маріуполя…

“Наші справи” – це як раз і означає захист народу України та захист цивільних. І дуже шкода, що у деяких політиків немає такту, а є лише цинізм – цинізм про те, що це “успішна операція з евакуації цивільних”, – наголосив Калина.

Він підкреслив, що на “Азовсталі” загинуло безліч як цивільних, так і військових, і їхні тіла залишаються на території заводу.

“Ми два з половиною місяці просимо весь світ, журналістів, політиків про те, щоб евакуювати цивільних. І лише зараз нам вдалося пару сотень цивільних евакуювати. А ще безліч цивільних було евакуйовано на територію, підконтрольну Російській Федерації. Це радість крізь сльози, тому що до кінця робота не зроблена”, – наголосив Паламар.

Він подякував тим, хто втрутився і домовився про евакуацію цивільних людей, але нагадав, що на “Азовсталі” залишається багато поранених.

Офіцер управління розвідки Ілля Самойленко, який вільно спілкувався з журналістами англійською мовою, повідомив, що за даними “Азову”, українські захисники Маріуполя лише станом на 15 квітня ліквідували близько 2,5 тисяч і поранили 5 тисяч російських військовослужбовців.

“Ми також знищили до 60 танків і пошкодили десь 30. Це більш ніж 10% від загальних втрат танків Росією [під час повномасштабного вторгнення в Україну]. Практично така сама ситуація з БМП, артилерійськими установками – там більше ніж 10%”, – зауважив Самойленко.

При цьому він додав, що більша частина всіх авіаційних ударів та вильотів ворожої авіації по Україні припала саме на Маріуполь: “десь до 150 вильотів”.

“І ми отримали “нуль” підтримки – жодної підтримки авіацією, жодної підтримки артилерією чи сухопутними військами. Ми по суті залишилися сам на сам [з ворогом]”, – сказав офіцер. Він зізнався: навіть не очікував, що їм вдасться протриматися так довго.

При цьому “азовець” запевнив, що хоч їхні ресурси й обмежені, але у них ще є провізія, вода і стрілецька зброя, щоб битися далі – “до найкращого вирішення ситуації”.

Розповідаючи про “боягузливий” з його точки зору варіант втечі з оточеного ворогом міста, “азовець” Самойленко навів приклад командира 36-ї бригади морської піхоти, Героя України Володимира Баранюка, який пішов на прорив Маріуполя разом із частиною бійців.

“Він просто відмовився виконувати наказ, який було йому спущено. І спробував утекти з міста з невеличкою групою працюючих танків, броньованих машин, боєприпасами.

Ми більш ніж за 100 кілометрів від наших основних позицій, ми не маємо належної підготовки з обох сторін, тут не можна прорватися – це неможливо. Але якщо думаєш лише про своє життя, то, звісно, будеш хапатися за будь-яку можливість, щоб це життя собі продовжити. Це великий сором”, – вважає офіцер.

Відеозапис брифінгу, що відбувся вдень 8 травня, доступний за посиланням.

маріуполь війна азов

Знак гривні
Знак гривні