Росія блокує навіть сайти про котиків, щоб приховати правду про війну, – дослідження

Росія переслідує навіть найвіддаленіші куточки мережі Інтернет, щоб контролювати інформацію про війну, – свідчить нове дослідження, пише Insider.

Дані, зібрані групою Top10VPN, що займається питаннями цифрових прав та конфіденційності, показали, що Росія блокує сотні невеликих сайтів. Серед них сайт догляду за домашніми тваринами, блог страшних історій та сайт тату-салону.

Росія блокує будь-які повідомлення, що суперечать її пропагандистській лінії про те, що вторгнення в Україну – це не більш ніж "спеціальна військова операція".

Top10VPN виявив, що багато нішевих сайтів, заблокованих Росією, містять один і той же фрагмент російськомовного тексту, який намагається інформувати читачів про війну в Україні.

Семюель Вудхемс, дослідник з Top10VPN, розповів, що йому вдалося знайти близько 300 сайтів, що містять один і той самий текст про війну і які були заблоковані владою Росії. Цей текст починався так: "Росія напала на Україну! Ми, українці, сподіваємося, що ви вже знаєте про це. Заради ваших дітей та будь-якої надії на світ наприкінці цього пекла – будь ласка, дочитайте наш лист".

"Хоча неясно, хто несе відповідальність за поширення цього повідомлення, очевидно, що докладаються зусилля, щоб достукатися до російських громадян і обійти величезний цензурний апарат. Попри те, що ці маловідомі сайти навряд чи матимуть величезне охоплення, сила в кількості, і за такої кількості порушених доменів, ймовірно, деякі з них обійшли цензуру", – сказав Вудхемс.

За даними Top10VPN, з початку російсько-української війни у Росії було заблоковано 960 новинних доменів.

24 квітня Росія також заблокувала сайт Chess.com, який 26 лютого публічно заявив про своє засудження до вторгнення в Україну.

Після вторгнення Росії до України різко зріс попит на віртуальні приватні мережі (VPN). VPN дозволяють користувачам отримувати доступ до інформації, яка в інших країнах заблокована.

Після вторгнення українці та активісти знайшли винахідливі способи обходу російської інтернет-цензури, наприклад, додавати повідомлення про війну у відгуки Google про ресторани та місця

цензура рф дезінформація війна

Знак гривні
Знак гривні