Залужний наголошує на важливості постачання США ракетних систем M142 HIMARS та М270 MLRS. Чому ці РСЗВ вкрай потрібні у війні з Росією

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний у розмові з головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі наголосив на важливості постачання Україні сучасних ракетних систем залпового вогню, які вкрай потрібні у війні з Росією. "Питання надання Україні ракетних систем залпового вогню M142 HIMARS та М270 MLRS є дуже актуальним", – сказав Залужний.

Що собою являють американські пускові установки M142 HIMARS та М270 MLRS, розбиралося BBC Україна. Публікуємо огляд у дещо скороченому вигляді.

M142 HIMARS та М270 MLRS – це універсальні пускові установки американської армії.

Тобто там їх використовують під різні цілі – якщо треба "відпрацювати" по певній площі на порівняно близькій відстані, то вони виступають аналогами "Градів" і "Смерчів". А якщо стоїть задача вдарити точково й на більш віддалену дистанцію, то ці пускові установки виконують вже роль ОТРК і є новішими та потужнішими аналогами "Точки-У".

Досягається така багатофункціональність завдяки тому, що на ці пускові установки можна встановлювати уніфіковані контейнери з різними боєприпасами.

"Обидві системи можуть вести вогонь некерованими реактивними снарядами на відстань до 45 км, високоточними ракетами M30 та M31 на дальність до 70 км, а головне – балістичними тактичними ракетами на відстань до 300 км", – пояснюють у профільному українському виданні Defense Express.

Різниця між M142 HIMARS та М270 MLRS полягає у тому, що вони використовують різні шасі.

_124414261_3.jpg.webp

М270 створені на гусеничному шасі БМП, що дозволяє встановлювати більше контейнерів з боєприпасами. Фото: defense.gov

M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System – перекладається як "ракетна система залпового вогню) використовує гусеничну базу бойової машини піхоти M2 Bradley.

M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – з англійської "високомобільна артилерійська ракетна система") використовує 6-колісну тактичну вантажівку M1140 FMTV.

_124414265_4.jpg.webp

M142 HIMARS - ракетна установка на мобільнішій, але менш потужній колісній базі. Фото: defense.gov

Завдяки потужнішому гусеничному шасі М270 може нести більше боєприпасів - наприклад, два контейнери з шістьма реактивними ракетами кожен (тобто, загалом 12 ракет).

Тоді як M142 несе лише один такий контейнер, тому боєкомплект цієї машини для одного залпу обмежений шістьома ракетами, але сама бойова машина більш маневрова.

На цьому суттєва різниця між M270 та M142 завершується.

Та головний ударний потенціал обох систем, який цікавить українську армію зараз, – їхня здатність запускати оперативно-тактичні балістичні ракети типу ATACMS.

M270 MLRS може одночасно нести дві такі ракети, M142 HIMARS – одну.

Залежно від модифікацій радіус дії ATACMS становить від 140 до 300 км.

Таким чином українська армія може отримати значно потужнішу "довгу руку" для своїх ракетних військ, які наразі використовують для дальніх ударів ще радянські "Точки-У" з максимальною дальністю до 120 км.

"Це буде не просто новіший замінник "Точок-У". З HIMARS та MLRS ЗСУ зможуть вести глибші технологічні операції, які неможливо проводити лише гаубицями", – пояснює у розмові з BBC News Україна воєнний аналітик Микола Бєлєсков.

"Це операції зразка AirLand Battle останньої третини ХХ ст. По цій американській доктрині функцію не давати противнику підводити резерви з глибини мала виконувати авіація, а після появи М270 – також РСЗВ і ОТРК", – додає він.

"Якщо основне "місце роботи" гаубиць – тактична глибина оборони супротивника, то ракети ATACMS вже дозволяють знищувати пріоритетні цілі в оперативній чи стратегічній глибині. Це по-справжньому технологічно глибокі операції", – відзначає Микола Бєлєсков.

І хоча у росіян вистачає засобів протиповітряної оборони, повністю убезпечитися від ракет з радіусом дії 300 км вони навряд чи зможуть.

"У росіян нормальна ППО. Але проблема в тому, що територія країни величезна, перекрити всю її вони не можуть суцільною системою ППО. Відповідно, десь завжди будуть дірки. І ми в ці дірки спокійно можемо спокійно влазити різними системами і засобами", – розповів у одній з "Фронтових поплав" директор фонду "Повернись живим" Тарас Чмут.

Він же у кінці квітня натякав на те, що американські ракетні системи вже можуть бути в Україні. Утім, офіційно факт передачі M142 HIMARS та М270 MLRS не підтверджували.

І в українських, і в російських медіа з'явилися публікації про те, що поява американських ракетних систем на полі бою в українсько-російській війні створює небезпеку для Кримського мосту.

"Найбільш небезпечними є постачання ракет із дальністю стрільби до 300 кілометрів. Ця зброя може застосовуватися для вирішення політичних завдань – завдання ударів по критично важливих об'єктах інфраструктури РФ", – попереджають автори російського сайту "Военное обозрение".

А автори українського сайту Defense Express відзначають, що "Кримський міст – досяжна ціль для балістичної ракети ATACMS та абсолютно легальна з військової точки зору".

І відзначають, що географічно Кримській міст розташований у 300-кілометровій зоні враження ATACMS: "При цьому не з "переднього краю", а з тилових позицій. Зокрема, одним з пускових районів може бути декілька десятків кілометрів від Запоріжжя по західному берегу Дніпра".

війна ракети зброя

Знак гривні
Знак гривні