«Війна чарівників». Чому Росія програє у радіоелектронній битві з Україною

Однією з найдорожчих помилок Росії під час вторгнення в Україну стало очікування, що вона буде домінувати на «електронному» полі бою. Натомість Росія спіткнулася і загубилась у сфері перехоплення зв’язку та перешкоджання комунікаціям, що стає дедалі важливішим елементом військового успіху, вважає колумніст The Washington Post Девід Ігнатіус, який пише про міжнародні відносини. «Тексти» публікують його погляд із незначними скороченнями.

Електронна війна, або «ЕВ» (EW), є одним із найбільш екзотичних військових мистецтв, яке може мати вирішальне значення на сучасному полі бою, проте майже невідоме широкій публіці. Мета цієї війни полягає в тому, щоб атакувати супротивника, маніпулюючи електромагнітним спектром — через перешкоджання, перехоплення або зміну каналів зв’язку, радарів, GPS або інших сигналів. Це сучасна версія того, що один з головних вчених Великобританії під час Другої світової війни назвав «війною чарівників».

У цьому протистоянні росіяни переоцінили власні можливості, недооцінили потенціал українців. А також не врахували силу військової підтримки Києва від НАТО. Ці невдачі зробили російські сили — і навіть деяких їхніх високих генералів — уразливими для нападу.

«Це було поєднання російської зарозумілості та української винахідливості», – стверджує генерал-лейтенант у відставці і колишній командувач військ армії США в Європі Бен Ходжес, пояснюючи невдачі Москви на цьому фронті.

Уразливість Росії стала очевидною минулими вихідними, коли з’явилась інформація, що генерал-майор Андрій Симонов, один із провідних спеціалістів з радіоелектронної війни, був убитий під час артилерійського удару української армії по командному пункту поблизу Ізюма. Той факт, що Україна мала змогу вразити таку важливу точку на карті, ілюструє дивовижну майстерність українців у точному наведенні на цілі та атакуванні.

За словами експертів, Україна підключається до російських комунікацій, блокує їх сигнали, «засліплює» системи радарного та візуального спостереження та захоплює деякі найсучасніші системи радіоелектронної боротьби (РЕБ). Сполучені Штати та їхні партнери з НАТО надали важливе обладнання та здійснили підготовку для РЕБ. Але американські експерти кажуть, що саме українці пристосували цю високотехнологічну зброю для захисту своєї батьківщини.

Видатним успіх України можна вважати частково і з огляду на те, що від початку командувачі США та НАТО повсюдно вірили: Росія в цій війні буде домінувати на електромагнітному полі бою. Адже Росія має системи, які теоретично могли б створити електронну бульбашку навколо її сил, фактично «засліпивши» супротивників. Командування США побоювалося, що українські підрозділи будуть ізольовані і не зможуть спілкуватися в цьому електронному тумані війни.

Київ відновив свої можливості після важких невдач під час нападів Росії на схід України в 2014 і 2015 роках. Успіх російського РЕБ тоді був приголомшливим, і деякі високопоставлені чиновники Пентагону побоювалися, що це повториться цього року. Але під час підготовки до вторгнення 2022 року російські командири припустилися двох помилок: вони вважали, що українські військові не мали технічного прогресу з 2015 року, і проігнорували вплив обладнання та навчання, наданих НАТО.

Сполучені Штати після 2015 року почали постачати Україні захищені радіостанції L3Harris, які не можна було легко заглушити, на відміну від старого обладнання радянських часів, яке доти використовувала Україна. Тут варто відзначити, що саме радіоприймачі L3Harris були серед військової техніки, яку президент Дональд Трамп забрав з України, коли намагався отримати політичну лояльність від президента Володимира Зеленського у 2019 році.

lharris.jpeg

Захищені станції L3Harris. Фото: Defence Express

Українці навчилися використовувати ці сучасні засоби ведення війни на навчальній базі, відомій як Об’єднана багатонаціональна тренувальна група-Україна та створеній у 2015 році США й деякими партнерами з НАТО в Яворівському навчальному центрі на заході України, поблизу Львова.

Ходжес каже: американські командири так багато навчилися, спостерігаючи за тим, як українці готуються до електронної війни, що переглянули власні методи тренування армії США на навчаннях у Хоенфельсі, Німеччина.

Російський спосіб ведення EW страждає від тих самих обмежень, які заважають російським силам загалом, кажуть американські військові експерти. Російські системи великі і найкраще підходять для статичних позицій, скоріше для багатостороннього наступу, який Росія почала в лютому. Російські системи добре діяли в тісній зоні бойових дій на Донбасі в 2014 році, і вони можуть повторити цей успіх у новій кампанії на Донбасі, яка розпочалася минулого місяця.

lharris2.jpeg

Захищені станції L3Harris. Фото: Defence Express

Російська централізована структура командування зверху донизу також заважає її силам РЕБ швидко адаптуватися; немає російської системи молодших офіцерів, які могли б швидко виправити ситуацію. І оскільки росіянам не вистачало повного панування в повітрі над Україною, їхні літаки РЕБ часто залишалися на безпечній території в Росії та Білорусі, що обмежувало можливості збору сигналів і створення радіоелектронних перешкод для українського війська.

Коли їхнє модне обладнання зв’язку почало виходити з ладу, росіяни стали користуватися мобільними телефонами в українських мережах. Завдяки перехопленням це розкрило не лише їхні плани, а й їхні розташування. Що згодом дозволило здійснювати точні атаки. Іншою невдачею стало захоплення Україною деяких найчутливіших російських засобів РЕБ, у тому числі частини передового комплексу «Красуха-4», який українці одразу ж узялися переобладнувати, аби спрямувати проти росіян.

красуха.jpeg

Схожу "Красуху" нещодавно захопили українські війська. Фото: Діалог.UA

Радіоелектронне протистояння – одна з найважливіших складових на цій війні. І один із напрямків, де підтримка США була, з одного боку, найменш видимою, а з іншого – найбільш помічною.

хід війни тактика радіоелектронна боротьба електронна війна

Знак гривні
Знак гривні