Придністровська загроза. Росія може спробувати відрізати Бесарабію

За минулий тиждень у Придністров’ї сталося кілька підозрілих вибухів, а влада оголосила мобілізацію. Росія може використати свій сателіт у Молдові, щоб створити для України загрозу з півдня.

Російський флот періодично обстрілює міст у Затоці на одній з двох доріг, що з’єднує південь Одеської області (Бессарабію) з рештою території країни. Інша дорога проходить через молдовську територію за два десятки кілометрів від кордону з Придністров’ям. Між ними — широкий Дністровський лиман, через який не вдасться швидко перекинути війська чи вантажі.

Придністровська армія нечисленна й погано оснащена. Без підтримки армії РФ і десанту з моря вона не є загрозою для Одеси. Але якщо міст у Затоці вдасться зруйнувати ракетними ударами, придністровські війська можуть спробувати заблокувати альтернативну дорогу через Паланку. Так є шанс ізолювати південну Одещину від решти країни.

Водночас російська армія, користуючись перевагою на морі, може спробувати висадити десант і закріпитися в Бессарабії. Так росіяни зможуть досягти зразу декількох цілей: отримати гучну перемогу перед 9 травня, з’єднати Придністров’я з морем і відрізати Україну від одного зі шляхів сполучення із західними союзниками, зокрема Румунією.

Червоними точками позначено дороги, які ведуть до південної частини Одеської області
Червоними точками позначено дороги, які ведуть до південної частини Одеської області

Знак гривні
Знак гривні