Чого чекати від Путіна на 9 травня: думки різних сторін

Українська і західна розвідка, знаючи особливе ставлення президента Росії Володимира Путіна до свята Дня перемоги 9 травня, не виключають, що на тлі провалу вторгнення він перейде до більш радикальних кроків, пише РБК-Україна. Видання зібрало думки сторін про те, чого чекати від Путіна на 9 травня.

Захоплення Донбасу

Ще минулого місяця розвідка Великої Британії заявила, що Росія зосередиться на східному театрі бойових дій після відступу з півночі України. Зокрема, спробує до 9 травня домогтися успіхів у наступі на Донбасі.

"Росія, ймовірно, хоче продемонструвати значні успіхи напередодні щорічного святкування Дня перемоги 9 травня. Це може вплинути на те, наскільки швидко й енергійно вони будуть намагатися проводити операції напередодні цієї дати", – зазначили в британській розвідці.

На сьогодні російський наступ в Донецькій і Луганській областях триває, противник поступово підходить до великих міст, які ще залишаються під контролем України.

При цьому міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заперечує, що Москва буде підганяти будь-які воєнні перемоги під 9 травня. А також зазначив, що війна триватиме до досягнення всіх цілей.

Мобілізація в Росії

Далі своєї розвідки пішов міністр оборони Британії Бен Уоллес. На його думку, цілком можливо, що Володимир Путін використає парад на 9 травня для того, щоб оголосити мобілізацію для вирішального удару по Україні та війни проти "світових нацистів".

Начальник української розвідки Кирило Буданов зазначає, що противник вже почав підготовку до мобілізації.

"Зараз Росрезерв почав звіряти, що насправді є у них в наявності, і підраховувати, що вони можуть видати за мобілізаційними нарядами", – наголосив він і додав, що ці заходи є необхідними кроками перед початком повноцінної мобілізації.

Донбас може повторити долю Криму

Як заявив посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер, згідно з даними американської розвідки, Росія найближчими днями спробує приєднати території Донецької та Луганської областей. Ймовірно, якісь оголошення з цього приводу можуть бути й 9 травня.

Зокрема, анексія Донбасу може відбутися за відпрацьованою в Криму схемою через "референдум". Не виключено, що такий сценарій розглядається і для Херсонської області.

Офіційна війна

За даними CNN, західні офіційні особи допускають, що Путін 9 травня офіційно оголосить війну Україні, тобто відмовиться від терміна "спецоперація".

"Було б великою іронією, якби Москва використовувала День перемоги для оголошення війни, що саме по собі дозволило б їм збільшити кількість призовників так, як вони не можуть зробити зараз", – зазначив представник Держдепартаменту Нед Прайс.

Оголошення війни дозволить російському президенту провести мобілізацію в умовах браку військовослужбовців для ведення боїв в Україні.

Війна може завершитися до 9 травня

Тим часом Папа Римський Франциск озвучив думку про те, що повномасштабне вторгнення в Україну може завершитися до 9 травня. Про кремлівські плани з ним поділився прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

"Він сказав мені, що у росіян є план, що 9 травня все закінчиться. Я сподіваюся, що це так, щоб можна було також зрозуміти швидкість ескалації цих днів. Тому що тепер це не тільки Донбас, це Крим, це Одеса, це все. Я песиміст, але ми повинні зробити все можливе, щоб зупинити війну", – заявив Франциск.

Що думають про це у Зеленського

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович зазначає, що політичні цілі Росії не змінилися.

"Я так думаю, вони погодилися, що перемогою в цій війні можна буде вважати вихід на адміністративні кордони Донецької, Луганської та Херсонської областей, частково, можливо, і Запорізької", - розповів він у коментарі РБК-Україна.

На його думку, є три варіанти подальшого розвитку. Перший: проголошення Таврійської губернії (або чогось подібного) і спроба анексії української території якщо не де-юре, то де-факто. З російським рублем, виплатами з російського бюджету, навчанням в школах, місцевими адміністраціями тощо.

"Вони можуть заявити, що це перемога, що вони "врятували" російськомовне населення, педантично обходячи питання Харкова, і вступити в раунд мирних переговорів", – наголосив Арестович.

Другий варіант – продовжать тиснути на Україну мобілізацією російського резерву. І третій варіант – утримувати ці території від українського наступу, погрожуючи захищати їх ядерною зброєю.

9 травня путін війна

Знак гривні
Знак гривні