Як похмура демографічна ситуація в Росії може стати на заваді глобальним амбіціям Путіна (Погляд)

Видання Washington Post опублікувало колонку Ніколаса Еберштадта, який очолює кафедру політекономії імені Генрі Вендта в Американському інституті підприємництва. "Тексти" публікують переклад із незначними скороченнями, повну версію можна прочитати тут.

Дивно незграбне вторгнення російської армії в Україну – свіже нагадування про повсюдні та давні проблеми з "людськими ресурсами", які зривають прагнення Владіміра Путіна до статусу наддержави. Російська військова тактика та польові операції можуть покращуватися, але демографічні обмеження амбіцій Путіна невблаганні. Найближчими роками ці обмеження серйозно звузять можливості Кремля.

Маючи величезну територію та багаті запаси корисних копалин, Росія з царських часів царів робила ставку на перетворення природних багатств на геополітичну силу. Стратегія перетворення на "енергетичну наддержаву" завжди була сумнівною, надто сьогодні. Путін суперечить історії сучасного економічного розвитку. Багатство сучасних країн у переважній більшості випадків створюється людьми та їхніми можливостями. Природні ресурси (земля, енергія та решта) становили дедалі меншу частку світового виробництва протягом останніх двох століть, і ця тенденція триває.

Отже, за всіх своїх хвалених нафтогазових багатств, експортні доходи Росії торік були нижчими, ніж у Бельгії. Як і іншим західним демократіям, Бельгії вдається збільшувати та розкривати економічну цінність, закладену в людині. Путінська нафтова клептократія вкрай невміло справляється з обома завданнями.

Коли Путін таки звертає увагу на демографію, він зациклюється на підвищенні народжуваності та захопленні сусідніх територій замість того, щоб підвищувати можливості та продуктивність всього населення.

У Росії спостерігається депопуляція – навіть після анексії Путіним Криму у 2014 році її загальна чисельність сьогодні нижча, ніж у період розпаду Радянського Союзу. Працездатного населення Росії та потенційних 18-річних призовників також стає дедалі менше. Суспільства, де є схожі демографічні тенденції, можуть процвітати, як показали Німеччина і Японія. Утім, політика Кремля практично виключає такий шлях для Росії.

І річ не в тому, що в Росії немає талановитих та заповзятливих людей. Вона також не страждає від нестачі формальної освіти. Проблема у тому, що Росії якимось чином вдалося створити високоосвічене суспільство з низьким людським капіталом. Цей синдром був очевидний за часів СРСР, але він ще більше загострився за зловмисного правління Путіна.

Розглянемо масштаби невдач Росії у розвитку:

У 2019 році, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, загальна тривалість життя росіян у віці 15 років (чоловіків та жінок разом узятих) була нижчою, ніж у Судані чи Бутані – місцях, які ООН зарахувала до категорії "найменш розвинених країн".

Урбанізація підвищує продуктивність праці людини, забезпечуючи прогрес у розвитку у всьому світі, але чомусь у Росії співвідношення міських жителів до загальної чисельності населення залишається незмінним протягом десятиліть.

Попри наявність у Росії великої кількості чоловіків і жінок з вищою освітою працездатного віку, комерційно цінне "виробництво знань" сьогодні представляється маргінальним. За даними Всесвітньої організації інтелектуальної власності ООН, у 2019 році на частку Росії припало менш ніж половина одного відсотка міжнародних патентних заявок. А "патентна прибутковість" Росії – кількість міжнародних патентних заявок, поділена на чисельність працездатного населення з вищою освітою – була набагато нижчою, ніж у Південній Африці.

Росія демонструє плачевні результати у створенні вартості зі своїх людських ресурсів. Вона займає дев'яте місце у світі за чисельністю населення, але її експорт комерційних послуг – знань і навичок, що продаються на ринку, таких як банківська справа або страхування – у 2019 році посів 26-е місце, поступаючись Таїланду та Туреччині. Після вторгнення в Україну деякі з найкращих талантів Росії намагаються виїхати за кордон у будь-який спосіб.

Тяжкі базові демографічні проблеми Росії відносно добре відомі - зниження перспективної глобальної частки всього населення, працездатного населення тощо. Але демографія витраченого людського потенціалу Росії ще більше затьмарює її перспективи.

Визнання Путіним цієї похмурої реальності, можливо, розпалило його апетит до ще більшого ризику в Грузії, Криму, а тепер і в Україні. Його брязкання ядерною зброєю – це тактика лідера, який грає рукою, що слабшає.

демографія занепад рф росія

Знак гривні
Знак гривні